Τοπικά

Περίπτερα με περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες

Η εποχή του περιπτέρου της γειτονιάς έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πριν πολλά χρόνια το περίπτερο ήταν σημείο συνάντησης, αλλά και τόπος όπου πολλοί έτρεχαν για να τηλεφωνήσουν σε αγαπημένα πρόσωπα και να επικοινωνήσουν με γνωστούς και φίλους. Αυτά τα περίπτερα πλέον δεν υπάρχουν. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Τα περίπτερα ή πλέον καταστήματα με είδη περιπτέρου έχουν περάσει στην εποχή και της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Πριν πολλά χρόνια αποτελούσαν τον «αντιπρόσωπο» του ΟΤΕ σε κάθε γειτονιά και τα σημεία πώλησης εφημερίδων και τσιγάρων, αλλά και άλλων λίγων ειδών σε μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα. Το επάγγελμα που είχε αρχικά σχεδιαστεί για τους αναπήρους πολέμου, σήμερα έχει περάσει σε μια άλλη εποχή. Τα περισσότερα περίπτερα δεν υπάρχουν όπως τα ξέραμε, αφού έχουν φύγει από τα πεζοδρόμια και έχουν μεταφερθεί σε καταστήματα με περισσότερες προσφερόμενες υπηρεσίες.
Τα περισσότερα έχουν εισέλθει στην εποχή του e-περιπτέρου. Έτσι πέρα από τις πωλήσεις τσιγάρων, εφημερίδων, παγωτών κ.ά. πλέον στα περίπτερα ή καταστήματα με είδη περιπτέρου μπορεί κάποιος να πληρώνει λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικού αερίου, ύδρευσης, κινητής τηλεφωνίας, τελών κυκλοφορίας κ.ά. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες όπως αγορά εισιτηρίων για θέατρο, κινηματογράφο, συναυλία κ.ά.
Οι δυνατότητες αυτές προσφέρονται από προγράμματα της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν προσφορές για τα ειδικά μηχανήματα.

Ο κ. Βασίλης Τόπας, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας

Ο κ. Βασίλης Τόπας, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας, τόνισε ότι τα περίπτερα και τα καταστήματα με είδη περιπτέρου πέρασαν στη νέα εποχή προσφέροντας πλέον πολλές υπηρεσίες αποτελώντας ένα είδους μίνι μάρκετ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί κάποιος να πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης, ασφάλειες αυτοκινήτων και ζωής, ακόμα και διακανονισμούς της ΔΕΗ και τέλη κυκλοφορίας, χωρίς κάποιος να αναγκάζεται να στήνεται στην ουρά των τραπεζών.
«Πολλά προσφέρουν καφέ, έχουν ντελίβερι, δέχονται ηλεκτρονικές παραγγελίες, ενώ σύντομα θα είναι και σημεία όπου θα μπορεί κάποιος να στέλνει χρήματα στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Βασίλης Τόπας.
Στο περίπτερο πριν χρόνια ο μεγάλος όγκος πωλήσεων ήταν τα τσιγάρα και οι κάρτες. Το μικρό κέρδος όμως στις πωλήσεις αυτών των προϊόντων έστρεψε τα περίπτερα σε άλλες υπηρεσίες και με περισσότερα προϊόντα.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 83 διαγραφές, ενώ και στην περιφέρεια πολλά ήταν αυτά που έκλεισαν. Επικρατούν τάσεις φυγής, αφού δεν βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα, ενώ ανοίγουν μαγαζιά με είδη περιπτέρου έχοντας περισσότερα προϊόντα» εξηγεί ο πρόεδρος των περιπτερούχων.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Παπαθεοδώρου, που διατηρεί κατάστημα με είδη περιπτέρου στο κέντρο του Βόλου, σημείωσε ότι πλέον υπάρχει μηχάνημα που μπορεί κάποιος να πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικού αερίου, ύδρευσης κ.ά.

Ο κ. Δημήτρης Παπαθεοδώρου διατηρεί κατάστημα με είδη περιπτέρου στο κέντρο του Βόλου

Σύμφωνα με τον ίδιο, που διατηρεί περίπτερο με τον συνέταιρό του, από τα παλιότερα στον Βόλο, οι άδειες για ανάπηρους πολέμου πλέον είναι ελάχιστες και δεν μεταφέρονται, ενώ περίπτερα έφυγαν από πεζοδρόμια για να απελευθερωθούν και μεταφέρθηκαν σε καταστήματα, που είναι πιο λειτουργικά και πιο ανθρώπινα.
«Σε μικρά μάρκετ έχουν μετατραπεί τα περίπτερα, έχοντας μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερα προϊόντα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης χρεωστικής κάρτας μέσω POS. Το πρώτο προϊόν σε κίνηση ακόμα είναι το τσιγάρο» τόνισε ο κ. Δημ. Παπαθεοδώρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το