Κόσμος

Απεργία τα Χριστούγεννα σχεδιάζουν εργαζόμενοι σε ισπανικά αεροδρόμια

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία διαχείρισης ισπανικών αεροδρομίων Aena σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο CCOO, καθώς εξαπλώνονται στην Ευρώπη οι μισθολογικές διαμάχες.
Άλλα ισπανικά συνδικάτα, όπως το UGT και το USO, δήλωσαν ότι τα μέλη τους δεν θα απεργήσουν και εκπρόσωπος της Aena δήλωσε ότι η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση εταιρία θα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με το CCOO και θα επιδιώξει να πετύχει συμφωνία με το συνδικάτο έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι προσκείμενοι στην CCOO σχεδιάζουν να απεργήσουν στις 22, 23, 30 και 31 Δεκεμβρίου καθώς και 5 και 6 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το συνδικάτο, ζητώντας η Aena να επαναφέρει το μπόνους που ανέστειλε κατά την πανδημία της COVID-19.
«Κατά τα έτη της πανδημίας, και σε μια σημαντική κίνηση υπευθυνότητας, δεν ζητήσαμε την καταβολή του μπόνους», ανέφερε η CCOO σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Aena η κίνηση δεν έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή οδήγησαν τα συνδικάτα στην Ισπανία να πιέσουν κάποιες φορές τους απρόθυμους εργοδότες να καταβάλουν αυξήσεις. Περίπου 1.000 υπάλληλοι καταστημάτων της Inditex απέργησαν την Black Friday και σχεδιάζουν και πάλι κινητοποιήσεις στις 23 Δεκεμβρίου και τις 7 Ιανουαρίου.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, οι ταξιδιώτες αεροπορικών εταιριών στην Ισπανία σε γενικές γραμμές γλίτωσαν το χάος που προκλήθηκε στα αεροδρόμια το περασμένο καλοκαίρι, καθώς το πρόγραμμα αναστολής εργασίας της Aena της επέτρεψε να διατηρήσει τους περισσότερους από τους εργαζομένους της και να μην χρειαστεί να βρει νέους υπαλλήλους.
Το προσωπικό της Ryanair και της Iberia, που ανήκει στην IAG, πραγματοποίησε απεργία τους προηγούμενους μήνες αλλά οι κανόνες περί προσωπικού ασφαλείας στην Ισπανία περιόρισαν τα προβλήματα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το