Κόσμος

Απελπισία στην Κίνα λόγω καύσωνα και ξηρασίας: Εκτοξεύουν ράβδους ιωδιούχου αργύρου για να προκαλέσουν βροχή!

Κινεζικά αεροπλάνα εκτοξεύουν ράβδους στον ουρανό για να φέρουν περισσότερες βροχοπτώσεις στον ποταμό Γιανγκτσέ, ο οποίος έχει στερέψει σε ορισμένα σημεία, καθώς τμήματα της χώρας πλήττονται από ξηρασία και αντιμετωπίζουν το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αρκετές περιοχές στον Γιανγκτσέ έχουν ξεκινήσει προγράμματα τροποποίησης του καιρού, αλλά με την κάλυψη από σύννεφα να είναι πολύ αραιή, οι επιχειρήσεις σε ορισμένα τμήματα της λεκάνης του ποταμού που μαστίζονται από την ξηρασία παρέμειναν σε αναμονή.

Το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι η ξηρασία σε όλη τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ «επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια του πόσιμου νερού των κατοίκων και των ζώων της υπαίθρου και την ανάπτυξη των καλλιεργειών».

Πώς λειτουργούν οι ράβδοι ιωδιούχου αργύρου
Την Τετάρτη, η επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας έγινε η τελευταία που ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει σύννεφα, χρησιμοποιώντας ράβδους ιωδιούχου αργύρου για να προκαλέσει βροχοπτώσεις.

Οι ράβδοι ιωδιούχου αργύρου – οι οποίες έχουν συνήθως το μέγεθος τσιγάρων – εκτοξεύονται στα υπάρχοντα σύννεφα για να βοηθήσουν στο σχηματισμό κρυστάλλων πάγου. Οι κρύσταλλοι βοηθούν στη συνέχεια το σύννεφο να παράγει περισσότερη βροχή, καθιστώντας το περιεχόμενο υγρασίας του βαρύτερο και πιο πιθανό να απελευθερωθεί.

Η σπορά νεφών εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1940 και η Κίνα έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο. Χρησιμοποίησε τη σπορά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 για να εξασφαλίσει ξηρό καιρό για το γεγονός, ενώ η τεχνική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση χιονόπτωσης ή για να μαλακώσει το χαλάζι.

Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Χουμπέι έχουν πληγεί από σοβαρή ξηρασία από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Τμήμα Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της επαρχίας Χουμπέι. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι εκεί δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σχεδόν 400.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν υποστεί ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.

Ο Γιανγκτσέ είναι μόνο ένας από τους πολλούς ποταμούς και λίμνες στο βόρειο ημισφαίριο που στεγνώνουν και συρρικνώνονται εν μέσω αμείλικτης ζέστης και χαμηλών βροχοπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Μιντ στις ΗΠΑ και του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία. Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν ενισχυθεί από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Οι κοινότητες συχνά βασίζονται σε αυτούς τους υδάτινους όγκους για την οικονομική τους δραστηριότητα και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να παρεμβαίνουν με μέτρα προσαρμογής και κονδύλια ανακούφισης, που κοστίζουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Η Κίνα χρησιμοποιεί τέτοια κεφάλαια και αναπτύσσει νέες πηγές εφοδιασμού για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ορισμένα ζώα έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλες περιοχές, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα εκδώσει 300 εκατομμύρια γιουάν (44,30 εκατομμύρια δολάρια) για την ανακούφιση από την καταστροφή.

Πηγή:ethnos

Share
Ετικέτες: καύσωναΚίνα

Πρόσφατα άρθρα

Αλλαγή φρουράς στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού – Ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη πολιτική απόφαση για την οριστική μετεγκατάσταση

Παρουσία του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ, ταξιάρχου Ιωάν. Χειμαριού θα γίνει σήμερα στο…

12 Μαρτίου 2024

Δεκτή η προσφυγή 42χρονης για τον θάνατο της μητέρας της που πνίγηκε στο σπίτι της από τις πλημμύρες

Δεκτή έκανε με Διάταξή του ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας την προσφυγή 42χρονης Φαρσαλινής, η οποία…

12 Μαρτίου 2024

«Το γελαστό παιδί» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

  Για την τελευταία προβολή της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου σε…

12 Μαρτίου 2024

Βόλος: Νεαρός έκλεβε δίκυκλα και τα “διέλυε” – Βρέθηκαν εξαρτήματα και όπλο

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 20χρονος, διότι,…

12 Μαρτίου 2024

Προϋπολογισμός 14,4 εκ. ευρώ στη ΔΕΥΑ Αλμυρού το 2024

  Στα 14.480.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων έτους 2024 της ΔΕΥΑ Αλμυρού,…

12 Μαρτίου 2024

Boeing 737 Max: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του βρήκε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ

Έλεγχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) στη διαδικασία παραγωγής του επιβατικού αεροσκάφους 737 Max…

12 Μαρτίου 2024