Τοπικά

«Απαράδεκτες οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στο Βόλο» καταγγέλλουν στελέχη του ΠΑΜΕ

 

pame-syl-gynekon

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Γραμματείας Μαγνησίας του Π.Α.ΜΕ. και μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στο κέντρο φιλοξενίας Προσφύγων στο Βόλο. Παρέδωσαν μεγάλη ποσότητα ρουχισμού και είδη σωματικής υγιεινής.
Όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στη συζήτηση με τους πρόσφυγες εξέφρασαν τις θέσεις του ταξικού κινήματος για το προσφυγικό, την υποστήριξη στο δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμα, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, των προσφύγων να μπορούν να μετακινηθούν στη χώρα προορισμού που επιθυμούν και κατήγγειλαν την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, με τη περιβόητη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχουν εγκλωβίσει 58.000 πρόσφυγες, παρά τη θέλησή τους, στη χώρα μας. Τους ενημέρωσαν για τις επερχόμενες δυσκολίες, με την αναθεώρηση για την ενίσχυση του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου που προωθεί η Ε.Ε. και σύμφωνα με την οποία ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στη «χώρα πρώτης υποδοχής», όπως είναι η Ελλάδα, ενισχύεται και σε αυτήν πλέον θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Οι απάνθρωποι μηχανισμοί με τις ποσοστώσεις στην παραμονή προσφύγων, η κατεύθυνση για «αποτροπή της λεγόμενης δευτερογενούς μετακίνησης», η καταστολή στα σύνορα, οι φράχτες τρέφουν τα κυκλώματα των διακινητών, κάνουν τη ζωή κόλαση για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Βόλου μίλησαν στους εκπροσώπους των σωματείων του Π.Α.ΜΕ. για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής.

Πιο συγκεκριμένα:
• Στο κέντρο φιλοξενίας στοιβάζονται 150 πρόσφυγες, χωρίς διαμορφωμένους χώρους για τις οικογένειες, που να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς «προσωπικούς χώρους». Υπάρχει έλλειψη κρεβατιών με αποτέλεσμα πολλοί να κοιμούνται στο πάτωμα. Ήδη οι πρώτες δροσιές του Φθινοπώρου έκαναν την εμφάνισή τους, δημιουργώντας τις πρώτες ανάγκες για κουβέρτες που δεν υπάρχουν. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις επίσης δεν έχουν θέρμανση, υποδομή που πρέπει να προετοιμαστεί ενόψει του επερχόμενου Χειμώνα.
• Το πρόγραμμα διατροφής δεν καλύπτει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες! Τους παρέχεται μια μερίδα κοτόπουλο κάθε Τετάρτη μεσημέρι και μια μερίδα μοσχάρι κάθε Κυριακή μεσημέρι. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιέχει πολλά ζυμαρικά και πατάτες. Τους δίνεται μόνο ένα μπουκάλι νερό την ημέρα (δεν υπάρχει πόσιμο νερό στο κέντρο), το πρωϊνό καθημερινά είναι τυποποιημένο (συσκευασμένο κρουασάν και λίγο γάλα, άκρως ακατάλληλο κυρίως για τα 85 περίπου παιδιά, εκ των οποίων 40 είναι προσχολικής ηλικίας). Υπάρχει επίσης έλλειψη από βρεφικό γάλα.
• Συνθήκες υγιεινής απαράδεκτες! Για 150 άτομα υπάρχουν 10 χημικές τουαλέτες και 10 ντους τα οποία δεν διαθέτουν ζεστό νερό με αποτέλεσμα να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε είδη ατομικής υγιεινής όπως: σαπούνι, σαμπουάν, απορρυπαντικά, είδη που οι πρόσφυγες δεν μπορούν να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης τους.
• Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν με την μετακίνησή τους στο πολεοδομικό συγκρότημα, για την προμήθεια αγαθών, αλλά και τη μετακίνησή τους στο Νοσοκομείο. Αναγκάζονται να μετακινούνται με τα πόδια. Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν βρέφη ημερών – μηνών που χρειάζονται συχνή ιατρική φροντίδα.
• Ιατρικές υπηρεσίες υποτυπώδεις, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη οφθαλμιατρικών χειρουργικών επεμβάσεων για δυο ηλικιωμένους.
• Μεγάλη επίσης είναι η ανησυχία των προσφύγων για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, για την ένταξή τους σε παιδαγωγικές σχολικές δομές, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά κάλυψή τους.

Οι εκπρόσωποι της Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν, όπως μέχρι τώρα έκαναν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας. Επέρριψαν μεγάλες ευθύνες, εκτός από την κυβέρνηση και στην τοπική διοίκηση, το Δήμο βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που κωφεύουν απέναντι στα προβλήματά των προσφύγων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το