Τοπικά

Απάντηση του Υπουργείου στη μη ένταξη των αγροτών του Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης

“Από τις έως τώρα χημικές αναλύσεις των αζωτούχων ενώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου δεν προκύπτουν υπερβάσεις των Ανώτερων Αποδεκτών Τιμών, οι οποίες να καθιστούν το υπόγειο νερό ρυπασμένο από νιτρικά ιόντα λόγω γεωργικής δραστηριότητας και δεν υπερβαίνουν το 20% του συνόλου της έκτασης του Δήμου, προκειμένου να χαρακτηριστεί η περιοχή κόκκινη χημικά” απαντά το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις επερωτήσεις Βουλευτών της Μαγνησίας και της Ελληνικής Λύσης που κατατέθηκαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απάντηση που υπογράφει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς:

Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, κοινοποιούμε το υπ’ αρ. πρωτ. 3809/35/2-2-2022 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ. Όπως αναφέρεται, οι ευπρόσβλητες σε νιτρορύπανση περιοχές θεσμοθετούνται σύμφωνα με τα κριτήρια της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, ενώ η ποιοτική (χημική) και ποσοτική κατάσταση τόσο των Επιφανειακών όσο και των Υπόγειων Υδατικών Συστημάτων (ΥΥΣ) προσδιορίζεται και εκτιμάται σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Από τις έως τώρα χημικές αναλύσεις των αζωτούχων ενώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου δεν προκύπτουν υπερβάσεις των Ανώτερων Αποδεκτών Τιμών, οι οποίες να καθιστούν το υπόγειο νερό ρυπασμένο από νιτρικά ιόντα λόγω γεωργικής δραστηριότητας και δεν υπερβαίνουν το 20% του συνόλου της έκτασης του Δήμου, προκειμένου να χαρακτηριστεί η περιοχή κόκκινη χημικά.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο ήδη αναθεωρημένο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης έχει γίνει προσθήκη υδροσημείων παρατήρησης στα ΥΥΣ από την ΕΑΓΜΕ, ως φορέας υλοποίησης του ΕΔΠ των Υπόγειων Νερών της
Χώρας, όπου κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να αυξηθεί η πρωτογενής πληροφορία και η αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων και δεδομένων και συνεπώς να επανεκτιμηθεί και επαναπροσδιοριστεί η ποιοτική και ποσοτική τους κατάσταση κατά το δυνατόν, ακριβέστερα στο πλαίσιο της 2ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το