Τοπικά

Αντώνης Αντωνίου: Βιογραφίες γιατρών με άγνωστες πτυχές τους

 

Η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων, που περιλαμβάνει τις βιογραφίες εκατοντάδων γιατρών που άσκησαν το λειτούργημά τους στη Θεσσαλία από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, προκαλεί ερευνητικό ενδιαφέρον. Ο ιστορικός – ερευνητής κ. Αντώνης Α. Αντωνίου μίλησε για την ιστοσελίδα που ανέβηκε στο διαδίκτυο χάρη στην πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την υποστήριξη της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η περιήγηση στους «Θεσσαλούς ιατρούς», όπως είναι η επωνυμία της ιστοσελίδας medthess.uth.gr, αναδεικνύει πολλές προσωπικότητες που έδρασαν στον θεσσαλικό χώρο. Και η επιλογή του διδάκτορα Οικονομικής Ιστορίας του γαλλικού πανεπιστημίου Paris I – Sorbonne, με μεγάλη πείρα στην έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μοιάζει ιδανική για το ενδιαφέρον project που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο οποίο συνδράμουν ενεργά ο θωρακοχειρουργός Νίκος Δεσιμόνας, ο μηχανικός υπολογιστών Δημήτρης Μαντζάρης και η φιλόλογος Δέσποινα Στύλα (άπαντες κάτοχοι διδακτορικών τίτλων σπουδών).
«Η πρωτοβουλία ανήκε στον καθηγητή Πνευμονολογίας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κώστα Γουργουλιάνη, ο οποίος έλαβε υπόψη του τη διδακτορική διατριβή του κ. Νίκου Δεσιμόνα με τίτλο «Η άσκηση της Ιατρικής και οι γιατροί στον θεσσαλικό χώρο (1881-1940)» και το βιβλίο μου (σ.σ. πρόκειται για το «Εγκυκλοπαιδικό βιογραφικό λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που δημοσιεύεται μάλιστα στην παρακείμενη στήλη της «Θ»). Σκέφτηκε, λοιπόν, να προχωρήσει σε μία σύνθεση των ερευνητικών δεδομένων από τα δύο εγχειρήματα. Έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, που καταπιάνεται με την ιστορία του ιατρικού επαγγέλματος στη Θεσσαλία. Μάλιστα, είναι «ανοικτή» για να δέχεται επιπλέον πληροφοριακό υλικό από συγγενείς και απογόνους των γιατρών», ώστε η κοινωνική προσφορά όλων αυτών των επιστημόνων που έδρασαν στη Θεσσαλία για πολλά χρόνια, να μην ξεχαστεί», είπε ο κ. Αντωνίου.
Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί τετρακόσιες βιογραφίες, χάρη στην εθελοντική προσπάθεια του επιστημονικού team. «Τόσες έχουμε επεξεργαστεί έως τώρα. Μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε, θα έχουν προστεθεί στη βάση δεδομένων οι βιογραφίες από γιατρούς της Λάρισας και των Τρικάλων. Συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τα δεδομένα με νέα στοιχεία, πάντοτε με συνεχή διασταύρωση των πηγών», τόνισε στη συνέχεια ο Θεσσαλός συγγραφέας και ερευνητής, ο οποίος τον περσινό Οκτώβριο στο «Ξενία» Βόλου, στο συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας 2021» της Εταιρείας Αναπνευστικών Διαταραχών Βαριάς Νόσου, παρουσίασε σχετική εισήγηση.
Στην ερώτηση για το τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση κατά τη συγκέντρωση των στοιχείων, ο κ. Αντωνίου σημείωσε: «Ψάχνοντας τις βιογραφίες αυτών των ανθρώπων, μετά από τις σπουδές τους σε μεγάλα αστικά κέντρα πολλοί εξ αυτών εγκαταστάθηκαν σε μικρές κωμοπόλεις και χωριά και πρόσφεραν απλόχερα τη στήριξή τους σε απλούς ανθρώπους της υπαίθρου. Πριν πολλά χρόνια κάθε χωριό είχε τον γιατρό του. Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που κατέγραψα και δείχνει την αντίληψη παλαιότερων εποχών γύρω από το ιατρικό λειτούργημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το