Τοπικά

Αντιδράσεις για την κατάργηση Αστυνομικών Σταθμών “Θ”

αργαλαστή

Τη διατήρηση των ήδη λειτουργούντων και τη σύσταση νέων Αστυνομικών Σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας ζητεί από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει αρμοδίως ο Δήμος, με απόφαση της Κυβέρνησης καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός Αργαλαστής και το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών μεταφέρεται στην Αργαλαστή. Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι ένα Τμήμα αδυνατεί να αστυνομεύει την ευρύτερη εκτεταμένη περιοχή του Νοτίου Πηλίου.
Αντιδράσεις στις τάξεις της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου σχετικά με την κατάργηση Αστυνομικών Σταθμών, καθώς και αντίστοιχων στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας του Νομού Μαγνησίας.
Αρμοδίως η Δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι στην έδρα του Δήμου την Αργαλαστή πρόκειται, στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής απόφασης του αρμοδίου Υπουργείου, να μεταφερθεί από τις Μηλιές το Αστυνομικό Τμήμα.
Η απόφαση μεταφοράς του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών στην Αργαλαστή βρίσκει σύμφωνη τη Δημοτική Αρχή, η οποία, ωστόσο, επιθυμεί τη σύσταση επιπλέον Αστυνομικών Σταθμών σε χωριά, βάσει των υφισταμένων αναγκών που προκύπτουν.
Σύμφωνα με το Δήμο Νοτίου Πηλίου, η λειτουργία ενός Αστυνομικού Τμήματος στην Αργαλαστή δεν επαρκεί προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή.
«Επιθυμούμε τη διατήρηση των Αστυνομικών Σταθμών και τη σύσταση νέων όπου απαιτείται και προκύπτουν ανάγκες» επισημαίνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας «προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα επαρκούς αστυνόμευσης σε όλα τα χωριά. Σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία έχουμε αρμοδίως, στα πλάνα της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου είναι η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Αργαλαστής. Βάσει των ίδιων πάντα πλάνων, στην έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου την Αργαλαστή πρόκειται να μεταφερθεί το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών. Από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή συμφωνούμε με τη μεταφορά, ωστόσο επιθυμούμε τη λειτουργία Αστυνομικών Σταθμών στα χωριά, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες που προκύπτουν και βάσει ενός κατάλληλου σχεδιασμού. Θεωρούμε ότι ένα Αστυνομικό Τμήμα δεν είναι δυνατό να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής του Νοτίου Πηλίου, η οποία είναι εκτεταμένη. Ως Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου είμαστε υπέρ της διατήρησης των Αστυνομικών Σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας και της σύστασης νέων, προκειμένου η αστυνόμευση να είναι επαρκής και να μην προκύπτουν προβλήματα, με την εγκληματικότητα να καταγράφει αύξηση στα χωριά μας και γενικότερα στην ύπαιθρο» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.

Στην Τσαγκαράδα

Έντονη αντίδραση υπάρχει από τους κατοίκους και τους φορείς στην περιοχή του πρώην Δήμου Μουρεσίου για την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Τσαγκαράδας και παρά τα συνεχή περιστατικά διαρρήξεων που παρατηρούνται στην περιοχή.
Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του σταθμού πάρθηκε πριν δεκαπέντε ημέρες.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου είναι ο μοναδικός χερσαίος Δήμος στη Μαγνησία που δεν διαθέτει αστυνομικό τμήμα, ενώ λειτουργεί μόνο ένας αστυνομικός σταθμός στη Ζαγορά με μικρή αστυνομική δύναμη. Στην Τσαγκαράδα ο αστυνομικός σταθμός λειτουργούσε μόνο στα χαρτιά, αφού εδώ και καιρό οι ανάγκες καλύπτονται από το αστυνομικό τμήμα Μηλεών.
Και, ενώ η τοπική κοινωνία, αλλά και η μείζονα αντιπολίτευση ζητούσε τη λειτουργική αναβάθμιση του αστυνομικού σταθμού, τελικά η κυβέρνηση προχώρησε σύμφωνα με τις καταγγελίες των φορέων σε κατάργησή του.
Το θέμα αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» κ. Μαρία Σαμαρά υπέβαλε σχετικό ερώτημα, ενώ παράλληλα επέκρινε την δημοτική αρχή για ολιγωρία και έλλειψη αντίδρασης για την κατάργηση του αστυνομικού σταθμού Τσαγκαράδας.
Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά επισημαίνει πως «η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» από το χειμώνα και μετά τα συνεχή κρούσματα κλοπών στη περιοχή (κλοπή προτομών ευεργετών, συνεχείς κλοπές οικιών και καταστημάτων) απέστειλε δυο φορές υπομνήματα και διαμαρτυρίες σε βουλευτές του νομού, το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη και τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας και ζητούσε την παρέμβαση τους για την 1) ενίσχυση του υπάρχοντος αστυνομικού σταθμού Ζαγοράς, 2) Μέριμνα για την βελτίωση της αστυνόμευσης στην περιοχή και στις ιδιοκτησίες των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών, 3) Επαναλειτουργία αστυνομικού σταθμού στη Τσαγκαράδα, 4) Δημιουργία αστυνομικού τμήματος στα όρια του Δήμου μας από τη συγχώνευση των δυο αστυνομικών σταθμών.
Στις 19/05/2015 ο αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας εξέδωσε απόφαση (υπ’αριθμ 896) και κατήργησε τον αστυνομικό σταθμός Τσαγκαράδας.
Η δημοτική αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου παρά  τις ερωτήσεις που καταθέσαμε κατά καιρούς και παρόλο που έχει στα χέρια της εδώ και καιρό διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής δεν έπραξε τίποτε.
Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή Ζαγοράς –Μουρεσίου ΓΙΑ ό,τι δεν έκανε τίποτε μετά από την ανακοίνωση της ανωτέρω απόφασης παρόλο που είχε στα χέρια της (από το μήνα Μάρτιο 2015) διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής με υπογραφές για την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής.
Για μια ακόμη φορά καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να προχωρήσει στην ανάκληση της αποφάσεως και την ενίσχυση της αστυνόμευσης της περιοχής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το