Τοπικά

Αντιδράσεις τριτέκνων στη Μαγνησία για εξαίρεση από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Για κοροϊδία και αδικία κάνουν λόγο οι τρίτεκνοι της Μαγνησίας, αντιδρώντας για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο εξαιρεί τις οικογένειες με τρία τέκνα από το ποσοστό προσαύξησης 10% για τις ειδικές περιπτώσεις που περιγράφονται στο πρόγραμμα. Οι τρίτεκνες οικογένειες αριθμούν περίπου τις 2.000 στη Μαγνησία, μιλώντας για αποκλεισμό τους από μέτρα που στηρίζουν την οικογένεια κι ας αποτελούν τους «αιμοδότες» του δημογραφικού, ενώ αναφέρουν ότι οι τρίτεκνοι φτωχοποιούνται.

Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα απέστειλε η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα, καταγγέλλοντας την εξαίρεση των οικογενειών τους από το ποσοστό προσαύξησης (10%) για τις ειδικές περιπτώσεις που περιγράφονται στο πρόγραμμα.
Η κ. Σούλα Βακουφτσή, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μαγνησίας «Η Αργώ» και γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας, τόνισε πως στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» εντάσσονται όλες οι κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, μονογονεϊκές, άτομα με ειδικές δεξιότητες, στο ποσοστό προσαύξησης 10%, εκτός από τους τρίτεκνους.
«Οι τρίτεκνοι που δίνουν «ανάσα» στο κράτος και αποτελούν τους «αιμοδότες» του δημογραφικού, είναι για άλλη μια φορά «απέξω». Και δεν ξέρω ποιο το σκεπτικό της κάθε κυβέρνησης. Μιλάμε για μια επιπλέον επιδότηση 10%. Δεν είμαστε μία ομάδα που πρέπει να βοηθηθεί; Τι είμαστε πλούσιοι οι τρίτεκνοι;» αναρωτήθηκε.
Η ίδια σημείωσε ότι πρόκειται για κοροϊδία και αδικία. «Για αυτό κάναμε παρέμβαση προς το αρμόδιο υπουργείο και η απάντηση που πήραμε είναι ότι θα το δουν» ανέφερε.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Τριτέκνων στον ΥΠΕΝ
Στην επιστολή η Ομοσπονδία αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες είναι κομβικής σημασίας παράγοντες, που αντιστέκονται στον κατήφορο της υπογεννητικότητας και γι’ αυτό η προστασία των οικογενειών αυτών συνιστά κατά τις διατάξεις της παρ. 1 & 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους και η υποχρέωση αυτή κατοχυρώνει τις οικογένειες αυτές δικαίωμα ειδικής φροντίδας, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Όμως, κύριε υπουργέ, μετά λύπης και απογοήτευσής μας διαπιστώνουμε πως μια νέα αδικία σε βάρος των τριτέκνων οικογενειών και των παιδιών αυτών έρχεται να προστεθεί με την εξαίρεση των οικογενειών μας από το ποσοστό προσαύξησης (10%) για τις ειδικές περιπτώσεις που περιγράφονται στην παράγραφο 3.4 (ΑμεΑ, μονογονεϊκή ή πολύτεκνη οικογένεια), στο Προσχέδιο (https://ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/), όπως έχει δημοσιευτεί στον «Οδηγό εφαρμογής προγράμματος».
Η υπομονή και η αντοχή μας δοκιμάζονται. Δεν είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι να αποκλείονται από μέτρα που στηρίζουν την οικογένεια.
Όλοι κρινόμαστε και θυμόμαστε.
Κύριε υπουργέ, επιβάλλεται να αποκαταστήσετε άμεσα, όπως αρμόζει, την αδικία αυτή, πριν το συγκεκριμένο προσχέδιο γίνει νόμος του κράτους.
Ευελπιστούμε για την άμεση θετική ανταπόκρισή σας στο εύλογο αίτημά μας».

Φτωχοποιούνται οι τρίτεκνοι
Οι τρίτεκνες οικογένειες στη Μαγνησία αριθμούν περίπου τις 2.000. Η κ. Σούλα Βακουφτσή τόνισε πως με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ενεργειακή κρίση, οι τρίτεκνοι φτωχοποιούνται, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ως Σύλλογος, πέρα από τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, κάνουμε διανομές τροφίμων στις γιορτές. Τα περασμένα Χριστούγεννα μοιράσαμε τρόφιμα κι ενώ άλλες φορές περίσσευαν, έρχονταν τρίτεκνοι και δεν είχαμε να δώσουμε τρόφιμα. Αυτό από μόνο του χτυπά το καμπανάκι».

«Εκτός» οι τρίτεκνοι από «βοηθήματα»
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μαγνησίας «Η Αργώ» «έθιξε» και ένα άλλο θέμα αδικίας: «Οι τρίτεκνες οικογένειες είναι «εκτός» από τις μεταθέσεις, την έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη στέγαση φοιτητών κ.λπ. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Σε συζητήσεις με τους αρμόδιους μας λένε πως έχουμε δίκιο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα «μηδενικό»».
Όπως είπε η ίδια, υπάρχει εκπαιδευτικός τρίτεκνος που υπηρετεί στα Επτάνησα και εκπαιδευτικός στα Δωδεκάνησα, με τα παιδιά να βρίσκονται στη Μαγνησία με τον παππού και τη γιαγιά. «Είναι οικογένεια αυτή; Πώς θα λυθεί το δημογραφικό; Επιτέλους πρέπει να το δει το θέμα αυτό το υπουργείο Παιδείας. Να υπάρχει συνυπηρέτηση. Τι πρέπει δηλαδή να γίνει; Να αφήσει τη δουλειά του ο ένας για να είναι όλη η οικογένεια μαζί; Ή να πάρει άδεια άνευ αποδοχών;» τόνισε, προσθέτοντας πως ειδικά στο Δημόσιο πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν ανάγκες και ελλείψεις σε προσωπικό είτε σχολείο είναι αυτό είτε κέντρο υγείας είτε νοσοκομείο είτε δήμος κ.λπ., ώστε να μπορούν οι γονείς να υπηρετούν στο ίδιο μέρος.
Η κ. Σούλα Βακουφτσή σημείωσε πως στο εξωτερικό μεριμνούν για την οικογένεια: «Από τρία παιδιά και πάνω στην Ευρώπη θεωρούνται πολυμελείς οικογένειες. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ο διαχωρισμός τριτέκνων και πολυτέκνων».
Όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους τρίτεκνους δεν ισχύει η έκπτωση. «Ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε ως Ομοσπονδία Τριτέκνων. Στη Μαγνησία, και πρέπει να το αναφέρω αυτό, το Αστικό ΚΤΕΛ και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και οι πρόεδροί τους από την κοινωνική τους ευαισθησία έχουν δώσει το προνόμιο της μείωσης 25% στην τιμή του εισιτηρίου για τα δρομολόγια των λεωφορείων» επισήμανε.
Τέλος για τα πλοία σημείωσε πως, σε τοπικό επίπεδο, μόνο μια εταιρεία έδινε έκπτωση 30%. «Έχουμε στείλει επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας για αυτό, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Πώς γίνεται να επιδοτούνται οι άγονες γραμμές, με τις συμφωνίες να τις πληρώνει το κράτος και οι τρίτεκνοι να μη δικαιούνται έκπτωση;» αναρωτήθηκε η ίδια, προσθέτοντας: «Μια τρίτεκνη οικογένεια από τις Β. Σποράδες για να έρθει στον Βόλο για μια επίσκεψη σε γιατρούς θα πληρώσει μισό μισθό».
Οι τρίτεκνες οικογένειες στις Β. Σποράδες ξεπερνούν τις 200. Στη Σκόπελο αριθμούν περίπου 130, στη Σκιάθο 30 και στην Αλόννησο 60, χωρίς να υπολογίζονται οι οικογένειες με τρία τέκνα που δεν είναι εγγεγραμμένες στον Σύλλογο.
Τέλος η ίδια αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη παράλογο: «Με νόμο και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι τρίτεκνοι δικαιούνται μείωση στα δημοτικά τέλη. Στα νησιά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με τη χερσαία Μαγνησία».

Η κ. Σούλα Βακουφτσή, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μαγνησίας «Η Αργώ» και γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το