Τοπικά

Αντιδράσεις στη λαϊκή αγορά για τα POS «Θα πληρώνουν με pos για 50 λεπτά το μαρούλι;

 

Την αντίθεση τους στην τοποθέτηση pos στις λαϊκές αγορές εκφράζουν οι παραγωγοί του Βόλου τονίζοντας πως δεν είναι λειτουργικό το όλο πλαίσιο λόγω της φύσης της κατανάλωσης που κάνουν οι πολίτες.
Όταν στη λαϊκή αγορά το 80-90% των καταναλωτών είναι ηλικιωμένοι, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούν ή θα έχουν τη διάθεση να χρησιμοποιούν τη χρεωστική κάρτα και να αποχωριστούν τα κέρματα και τα ψιλά με τα οποία συνήθως κινούνται στις συναλλαγές τους στους πάγκους.
Σημειώνεται πως μέχρι τέλη Ιανουαρίου οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές θα πρέπει να έχουν παραγγείλει τα pos, ενώ από την 1η Μαρτίου θα κινδυνεύουν με πρόστιμο όσοι δεν τα έχουν τοποθετήσει.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών στον Βόλο κ. Απόστολος Τακανίκας ανέφερε πως «από το 2014 όλοι οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές έχουν ταμειακές μηχανές. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να τοποθετήσει και pos, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει δυσλειτουργικότητα, ενώ θα έχει και αύξηση ζημιών για τους παραγωγούς».
Ο ίδιος πρόσθεσε στο σημείο αυτό πως «οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπομονή για να κάνουν την συναλλαγή με τους μικροπωλητές, ενώ θα είναι δύσκολο να περιμένουν στην ουρά των πάγκων. Άλλωστε στη λαϊκή οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν γρήγορα την αγορά τους και να πάνε στον επόμενο πάγκο. Με το pos οι παραγωγοί θα πρέπει να κτυπήσουν πρώτα τη συναλλαγή στην ταμειακή μηχανή και μετά να ενεργοποιήσουν το μηχάνημα. Χρειάζεται κοινώς κάποιος χρόνος. Επίσης για ποιες συναλλαγές με το pos μιλάμε; Για τα 50 λεπτά, το ένα και το ενάμιση ευρώ που είναι το συντριπτικό ποσοστό των αγορών για την αξία κάθε οπωροκηπευτικού είδους; Δηλαδή θα βάζουν την κάρτα οι καταναλωτές για να αγοράσουν ένα μαρούλι στα 50 λεπτά; Και σε αυτή την περίπτωση η προμήθεια που θα κάνουν οι τράπεζες από τη χρήση για την εκτέλεση των συναλλαγών θα απομυζά κέρδος των μικροπωλητών που είναι άλλωστε περιορισμένο».
Ο ίδιος προσθέτει πως σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές θα αναγκαστούν να τροποποιήσουν και το πλαίσιο των πωλούμενων προϊόντων τους, δηλαδή μπορεί να δημιουργήσουν συσκευασίες με διάφορα είδη, ώστε να μην βγαίνουν χαμένοι από τις χρεώσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών κ. Παύλος Δεληγιάννης ανέφερε πως «εμείς θέλουμε τον έλεγχο στην λαϊκή αγορά και τον έχουμε καθημερινά. Ωστόσο από τις λαϊκές αγορές θέλει να πατάξει την φοροδιαφυγή η κυβέρνηση; Ας ξεκινήσει από τους μεγάλους και ας πάει στους πιο μικρούς. Οι καταναλωτές στις λαϊκές αγορές έρχονται με μετρητά, γιατί ξέρουν ότι θα αγοράσουν είδη μικρής χρηματικής αξίας. Τόσα χρόνια κανείς δεν μας έχει ζητήσει να πληρώσει με κάρτα. Με τα pos θα αναγκαστούν οι καταναλωτές να περιμένουν στις ουρές των πάγκων μέσα στο κρύο ή τη ζέστη, καθώς ο πωλητής θα πρέπει από τη μια να εξυπηρετεί δίνοντας σακούλες στον κόσμο και βάζοντας τα προϊόντα, και από την άλλη να προσπαθεί να κάνει τη συναλλαγή με τα pos. Επίσης υπάρχουν περιοχές που το ίντερνετ δεν έχει καλό σήμα, όπως για παράδειγμα στην οδό Λόρδου Βύρωνος. Παράλληλα ενώ υπάρχουν οι ταμειακές μηχανές, οι μικροπωλητές υποχρεώνονται να βάλουν και τα pos που σημαίνει ένα κόστος για τους ίδιους γύρω στα 400 ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή μόνο σε δύο από τους 250 πάγκους υπάρχουν pos.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το