Τοπικά

Αντιδράσεις για λαϊκές αγορές σε Καραϊσκάκη και Αγίους Αναργύρους από περιοίκους – επαγγελματίες

Έντονα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της οδού Καραϊσκάκη, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου για τη λειτουργία της λαϊκής αγορά ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας λόγο για ταλαιπωρία των πολιτών. Όπως τονίζουν οι διαμαρτυρόμενοι «πάμπολλες φορές, δια στόματος δημάρχου έχουμε ακούσει πως σε αυτή την πόλη δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια ή αλλιώς κάτοικοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας…και όμως εμείς οι κάτοικοι της Γ. Καραϊσκάκη νιώθουμε πως μας μεταχειρίζονται σαν τέτοιους.

Όπως σημειώνουν, «ο Δήμος ακολουθώντας τα βήματα προγενεστέρων δημοτικών αρχών δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με καμία κοινωνική ομάδα προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της λαϊκής αγοράς της ένδυσης και υπόδησης. Επιπλέον αντί να διευκολύνει την ζωή των δημοτών του την επιβαρύνει καθορίζοντας έναν στενό δρόμο όπως η Καραϊσκάκη ως τον πλέον κατάλληλο δρόμο για την τέλεση της λαϊκής αγοράς της ένδυσης και υπόδησης της Παρασκευής για δυο μήνες και κάθε δύο μήνες. Προτιμά λοιπόν να ταλαιπωρεί τη ζωή των πολιτών του αρκεί να βρίσκουν μέρος να πουλούν τα εμπορεύματά τους κάτοικοι από όλη την Ελλάδα και φυσικά χωρίς την απαραίτητη άδεια.
Εμείς φυσικά δεν έχουμε τίποτε με τη συγκεκριμένη κατηγορία των εμπόρων, που και αυτοί πηγαίνουν όπου είναι ευπρόσδεκτοι, και μάλιστα κωφεύει διαρκώς στις οποίες οχλήσεις δέχεται από τους πολίτες της πόλης για το συγκεκριμένο θέμα,αυτο των λαϊκών αγορών!
Δεν είναι δυνατόν κάθε δυο μήνες, η λαϊκή αγορά να εναλλάσσεται από τη Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Κωνσταντά.
Δυο οδοί που διακρίνονται για τη στενότητα στο φάρδος τους, που καθιστούν την κατάσταση αποπνικτική ,δύσκολη για τη διέλευση των πολιτών, ακατάλληλη και για τους ίδιους τους εμπόρους που αναγκάζονται να κάνουν χρήση όχι μόνο των πεζοδρομίων για να απλώσουν τα εμπορεύματα τους και τους πάγκους τους αλλά και τις πιλοτές των πολυκατοικιών ενίοτε.
Κάποτε ίσως ήταν απαραίτητο ένα τέτοιο «παζάρι» στην καρδιά της πόλης τώρα αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο που ευαγγελίζεται η κατά τα άλλα καθόλα ικανή Δημοτική αρχή», καταλήγουν οι κάτοικοι.

Αντιδράσεις και στους Αγίους Αναργύρους
H επικείμενη μεταφορά της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου από την οδό Νικηταρά στην οδό Αγίων Αναργύρων, προκαλεί αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων, αλλά και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη συνοικία.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν όσοι διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Ενώ, απ’ όσα γνωρίζουμε, δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση στο Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Βόλου, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο μεταφοράς των λαϊκών αγορών σε νέες θέσεις, μετά τις φήμες και κάποια σχόλια στον τοπικό τύπο, από το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν συνεργεία του Δήμου Βόλου στην οδό Αγ. Αναργύρων κι άρχισαν διαγραμμίσεις για σήμανση της οδού, ώστε να υποδεχθεί τη λαϊκή που πρόκειται να μεταφερθεί από την οδό Νικηταρά.

Ακούγεται πως υπήρξαν διαμαρτυρίες από κάποιους επιχειρηματίες της οδού Νικηταρά που ενοχλούνται από τη λαϊκή του Σαββάτου, η οποία όμως ήδη λειτουργούσε εκεί όταν αποφάσισαν να εγκατασταθούν, αλλά πλέον θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να φύγει απ’ τα πόδια τους. Έτσι, αφού υπάρχουν οι πρόθυμοι της Δημοτικής αρχής, χωρίς καμία μελέτη και στοιχειώδη προετοιμασία, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία διαδικασία, έστω και τυπική, έβαλαν μπροστά την υλοποίηση, για να αποδείξουν ακόμη μια φορά πόσο αποτελεσματικοί είναι.
Βέβαια, η οδός Νικηταρά είναι δρόμος φαρδύς, πλάτους 10.00 μ., με πλατιά πεζοδρόμια πάνω από 3.00 μ, που σχεδιάστηκε σαν κεντρική αρτηρία σύνδεσης της Κολοκοτρώνη με την Παγασών, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι, δεν απέκτησε κάποιο σημαντικό ρόλο κυκλοφοριακά, αλλά παρέμεινε ένας φαρδύς δρόμος σε μια γειτονιά με κατοικίες, δρόμος ιδανικός για να υποδεχθεί μια λαϊκή αγορά παραγωγών. Γι’ αυτό τον λόγο η συγκεκριμένη λαϊκή λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς προβλήματα, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν και ο πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών και πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Απ. Τσακανίκας. Το ίδιο εξέφρασαν παραγωγοί και μικροπωλητές της λαϊκής του Σαββάτου στην οδό Νικηταρά, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνούν με τη μεταφορά της λαϊκής στην Αγ. Αναργύρων.

Η οδός Αγίων Αναργύρων είναι ένας σχετικά στενός δρόμος, με πλάτος μικρότερο των 8.00 μ., με μέτρια (το πολύ 2.00 μ.) έως ανύπαρκτα σε κάποια σημεία πεζοδρόμια (0.70 μ.), που αποτελούσε πάντα το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της συνοικίας, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή της εκκλησίας. Μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων αρκετά καταστήματα έκλεισαν, ιδιαίτερα στο κάτω τμήμα μετά την εκκλησία, αλλά με την προσμονή αναστροφής του κλίματος για να ξαναζωντανέψει το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της γειτονιάς.
Με τη μεταφορά της λαϊκής από ένα φαρδύ σ’ ένα στενό δρόμο, σε εποχή κορωνοϊού, στριμώχνοντας παραγωγούς, εμπόρους, αγοραστές και κατοίκους σ’ ένα χώρο 30% μικρότερο, το πρώτο που πετυχαίνει η Δημοτική Αρχή είναι να δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού, όταν το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις δραστηριότητες είναι η τήρηση αποστάσεων. Αν οι συνθήκες πανδημίας είναι ένας λόγος που μεταφέρεται η λαϊκή με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, όπως ακούγεται, είναι σίγουρο πως πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Καλό θα ήταν, έστω και την τελευταία στιγμή, ο Δήμος να ακούσει τις απόψεις των κατοίκων και των επαγγελματιών και να επανεξετάσει τη λύση της οδού Αγίων Αναργύρων, γιατί θα πρόκειται για μεγάλο λάθος να μεταφέρει εκεί τη λαϊκή αγορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το