Τοπικά

Άνθρωποι και ποντίκια σε εγκαταλειμμένα κτίρια στη Νεάπολη – Απειλείται η υγεία φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής “Θ”

ΓΚΕΤΟ 4

Υγειονομική βόμβα, η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, αποτελούν τα εγκαταλειμμένα κτίρια που βρίσκονται στη Νεάπολη, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων φοιτητών στην Πολυτεχνική Σχολή. Οι χώροι έχουν καταληφθεί από δεκάδες αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Αποκαρδιωτικές εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της «Θ» στα κτίρια, που καταρρέουν από την εγκατάλειψη κι έχουν μετατραπεί σε γκέτο.

ΓΚΕΤΟ 2

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε κτίρια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, βρίσκουν στέγη άνθρωποι, που στερούνται μόνιμης κατοικίας, χρήστες ναρκωτικών, ακόμη και παράνομοι μετανάστες, κάτω από συνθήκες άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα παλιά βιομηχανικά κτίρια, τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επί της οδού Χέυδεν.

ΓΚΕΤΟ 1 (1)
Στην είσοδο της πόλης, στην οδό Σέκερη και σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής, η κατάσταση που επικρατεί, είναι τραγική. Η συγκεκριμένη εστία μόλυνσης που δημιουργήθηκε κυριολεκτικά κάτω από τη… μύτη των αρμόδιων, δημιουργεί πέρα των άλλων αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, αφού διατυπώνονται παράπονα για περιστατικά διατάραξης κοινής ησυχίας και παρενοχλήσεων, πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

ΓΚΕΤΟ 3
Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενός έργου που ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, η θλιβερή εικόνα των εγκαταλειμμένων κτιρίων επί της Χέυδεν, αποτελεί αποθέωση του παραλογισμού.
Τα ευρήματα από την αυτοψία της «Θ» στο χώρο είναι αποκαλυπτικά, αλλά παράλληλα σοκάρουν, για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιώνουν όλοι εκείνοι, που έχουν καταφύγει εκεί. Ένα γκέτο ανθρώπινων ψυχών, στο οποίο στοιβάζονται δεκάδες αλλοδαποί με καταρρακωμένη κάθε έννοια αξιοπρέπειας.

ΓΚΕΤΟ 5
Η άμεση επέμβαση των Αρχών θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να εξυγιανθεί ο χώρος και να απομακρυνθούν οι τεράστιοι όγκοι των απορριμμάτων. Οι… ένοικοι των κτιρίων ζουν μέσα σε «βουνά» από σκουπίδια και ακαθαρσίες, με την έντονη δυσωδία να είναι έντονη σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Κλέβουν ακόμη και νερό

Φυσικά το να υδροδοτούνται τα εγκαταλειμμένα κτίρια ούτε λόγος. Ωστόσο, όσοι διαμένουν παράνομα εκεί, έλυσαν το πρόβλημά τους, κλέβοντας νερό από παρακείμενη σύνδεση. Μάλιστα, έχουν φροντίσει να καλύψουν, όσο μπορούν, την παράνομη σύνδεση με σωρούς από ξερόκλαδα, προκειμένου να μην διακρίνεται εύκολα. Ακολουθώντας τη διαδρομή του λάστιχου, η κατάληξή του είναι στους χώρους διαμονής, ενώ την ώρα του ρεπορτάζ υπήρχαν μέχρι και απλωμένα ρούχα στο σχοινί…

ΓΚΕΤΟ 6
Η έλλειψη στοιχειωδών όρων υγιεινής καθιστά αφόρητη την παρατεταμένη παραμονή στο… γκέτο της Χέυδεν κι όμως εκεί ζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Σε πολλά σημεία επίσης εντοπίστηκαν παλιές εστίες φωτιάς, προφανώς στην προσπάθειά τους να θερμαίνονται τους χειμερινούς μήνες. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών στο χώρο, ενώ υπάρχουν τμήματα της στέγης, που έγιναν παρανάλωμα του πυρός και κατέρρευσαν, προκαλώντας απορίες για την στατική επάρκεια των κτιρίων.
Τα κτίρια που έχουν είσοδο από την οδό Χέυδεν, δεν είναι τα μοναδικά, που εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα. Κατά μήκος της οδού Αλαμάνας και μέχρι την έξοδο στη λεωφόρο Αθηνών, υπάρχουν και άλλα εγκαταλειμμένα οικήματα, που έχουν μετατραπεί σε χωματερές, ενώ τη χαριστική βολή στην υποβάθμιση της περιοχής δίνει η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τον καθαρισμό των παρόχθιων πεζοδρομίων. Το να διασχίσει κάποιος το τμήμα του πεζοδρομίου από τη Λαρίσης μέχρι την Σέκερη εξελίσσεται σε δύσκολο εγχείρημα, τόσο λόγω της βλάστησης που έχει αναπτυχθεί, όσο και των σκουπιδιών κάθε λογής, που βρίσκονται πεταμένα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το