Τοπικά

Άνομβρο το φετινό καλοκαίρι – Στο 60% η κάλυψη του νερού στο θεσσαλικό κάμπο

Άνομβρο ήταν το φετινό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος στο επόμενο διάστημα περιοχές να δυσκολευτούν για την άντληση του πολυπόθητου αρδευτικού νερού. Ο θεσσαλικός κάμπος που τόσο εξαρτιέται από το νερό για τις καλλιέργειες, αναμένεται και φέτος να έχει προβλήματα.
Ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» έκανε έναν απολογισμό του φετινού καλοκαιριού επισήμανε πως «το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ καλό, με καλές θερμοκρασίες και χωρίς έντονους καύσωνες, καθώς μόνο μια-δύο φορές πλησιάσαμε τους 40 βαθμούς κελσίου. Βέβαια παρατηρείται ότι καθώς περνούν τα χρόνια και το καλοκαίρι γίνεται θερμότερο, κάτι που φαίνεται από την αύξηση της ελάχιστης θερμοκρασίας, που οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση της δόμησης και του τσιμέντου στις πόλεις».
Μάλιστα επισήμανε για τις βροχοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας μέσα στο κατακαλόκαιρο λέγοντας πως αυτό οφείλεται στη μικρή άνοδο της μέσης θερμοκρασίας που συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε και την εκδήλωση συνεχών βροχοπτώσεων επί 20ημερου μέσα στο καλοκαίρι στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρκάλων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το φετινό καλοκαίρι ήταν άνομβρο, με πολύ λίγες βροχές που συνδυάστηκε και με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις στα τέλη της Άνοιξης, με αποτέλεσμα να έχουμε υστέρηση στα αποθέματα νερού. Ειδικότερα ολόκληρη η Θεσσαλία βρισκόταν στα τέλη Αυγούστου στο 60-70% του νερού που έπρεπε να έχει υπό κανονικές συνθήκες συνολικά για το πρώτο οκτάμηνο ή να το πούμε καλύτερα στο 60-70% της μέσης τιμής των τελευταίων 30 ετών. Και τα ωφέλιμα χιλιοστά νερού που έπεσαν είναι λιγότερα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έπεσαν μπόρες των οποίων το νερό δεν προλαβαίνει να καταλήξει στο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα».
Ο κ. Τακούδης επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια η αλλαγή των εποχών ακολουθεί το αστρονομικό και όχι το γρηγοριανό ημερολόγιο. Δηλαδή η έλευση του Φθινοπώρου σηματοδοτείται στις 22 Σεπτεμβρίου.
Μετά από τις 25 Σεπτεμβρίου θα μπούμε σε καθαρά φθινοπωρινές θερμοκρασίες. Μέχρι τότε ο καιρός θα κυμαίνεται στη μέγιστη τιμή θερμοκρασίας γύρω στις 25 βαθμούς κελσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το