Τοπικά

Ανοιχτά σήμερα για τους Βολιώτες τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης από τους Γερμανούς

Ανοιχτά για το κοινό είναι σήμερα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου, στις 19 Οκτωβρίου 1944, από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής.
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στην οδό Μαγνήτων 141, άνοιξαν την πόρτα τους στις 9 το πρωί και θα δέχονται το κοινό έως τις 9 το βράδυ, με τα στελέχη τους να ξεναγούν τους επισκέπτες σε έκθεση αρχειακού υλικού.
Στην έκθεση αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ. Σημαντική θέση έχει η αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τα πρακτικά και οι αποφάσεις από τις δίκες των δωσίλογων, οι καταθέσεις μαρτύρων και το πόρισμα από τη δικογραφία για τη γνωστή εκτέλεση των γυναικών Τοπάλη και της Καλαβρού στα Λεχώνια.


Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνουν τα ΓΑΚ Μαγνησίας με θέμα «Ο Βόλος δύο φορές Ελεύθερος», γιορτάζοντας έτσι αφενός την απελευθέρωση του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής, αφετέρου την επέτειο απελευθέρωσης από την οθωμανική αυτοκρατορία στις Νοεμβρίου 1881. Αφορμή για τον διπλό εορτασμό αποτελεί το γεγονός ότι αφενός οι δύο ημερομηνίες είναι κοντά ημερολογιακά και αφετέρου η 2α Νοεμβρίου είναι λιγότερο γνωστή.
Από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί στα ΓΑΚ ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού.
Η εκπαιδευτική δράση γίνεται με τη συνεργασία και υποστήριξη των Διευθύνσεων και των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.
Η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ανίτα Πρασσά δήλωσε ικανοποιημένη από την σημερινή προσέλευση του κόσμου και πρόσθεσε ότι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 800 μαθητές. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα παραταθεί η υλοποίηση του προγράμματος καθώς υπάρχει λίστα αναμονής 10 σχολείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το