Τοπικά

Άνω των 65 τρεις στους τέσσερις πολύτεκνοι γονείς στη Μαγνησία

 

Άνω των 65 ετών είναι το 75% των πολύτεκνων γονέων που σημαίνει ότι εδώ και τουλάχιστον 20-30 χρόνια με δυσκολία αυξάνονται οι πολυμελείς οικογένειες στη Μαγνησία οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής ένωσης αριθμούν κοντά στα 4.000 νοικοκυριά.
Η Ένωση Πολυτέκνων Μαγνησίας έκοψε χθες την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ξενία.
Μάλιστα ο συμβολισμός ήταν έντονος, καθώς η συγκεκριμένη εκδήλωση συνδυάζεται με το πιο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το έθνος και δεν είναι άλλο από την υπογεννητικότητα.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό. Πολλές φορές η Ένωση Πολυτέκνων έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον δημογραφικό κατήφορο της χώρας. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί κάποια μέριμνα, προκειμένου τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, να διαθέτουν τα απαραίτητα για να μπορέσουν να κάνουν μια αρχή. Πρέπει να μπει πολύ βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να υλοποιηθούν γενναίες δημογραφικές πολιτικές, ώστε να ανακάμψει η χώρα μας. Έχουν πει ότι το μεταναστευτικό θα λύσει το δημογραφικό. Όμως, αυτό δεν ισχύει. Το δημογραφικό θα λυθεί από καλές πρακτικές» τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράππα.
Και πρόσθεσε πως «πρέπει να υπάρξει επένδυση στην αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, να δοθούν κίνητρα για τη στέγη, την εργασία, τη φροντίδα για τα νεογέννητα, όπως με τη λειτουργία βρεφικών σταθμών. Στην Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, οι νέες μητέρες μπορούν να έχουν μαζί τους στην εργασία τους τα νεογέννητα και προσφέρονται χώροι ακόμη και για τον θηλασμό. Στην Ελλάδα δίνονται 2.000 ευρώ για τις νέες μητέρες και είναι σωστό μέτρο, καθώς η ακρίβεια είναι μεγάλη. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό».
Μάλιστα χαρακτήρισε τις πολύτεκνες οικογένειες ως ηρωικές με τα έξοδα που έχει σήμερα μια οικογένεια. «Στη Μαγνησία διαβιούν περίπου 4.000 πολύτεκνες οικογένειες, αλλά το 75% από τους γονείς είναι άτομα άνω των 65 ετών. Είναι, δηλαδή γονείς που έκαναν τις οικογένειές τους πριν 20 και 30 χρόνια. Έχουμε φοβερή μείωση γεννήσεων. Επίσης είναι ελάχιστες οι οικογένειες που φέτος από τρίτεκνες έγιναν πολύτεκνες αποκτώντας και τέταρτο παιδί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το