Τοπικά

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση καρκίνων του δέρματος

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς αφενός μεν οι πολλές ώρες έκθεσης αρκετών πολιτών στον ήλιο και αφετέρου δε η αποφυγή επίσκεψης σε κάποιο δερματολόγο οδηγούν σε ανάλογες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον δερματολόγο και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Πρόδρομο Χριστοφορίδη μόνο τον Ιούνιο αντιμετώπισε τέσσερα περιστατικά μελανώματος, τη στιγμή που στο παρελθόν ήταν σαφώς λιγότερα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι συνθήκες έκθεσης του κόσμου στον ήλιο, ενώ ρόλο παίζει και η κλιματική αλλαγή. «Παλαιότερα ο κόσμος πήγαινε για μπάνιο το καλοκαίρι, το πρωί και το απόγευμα, αλλά πλέον επιλέγει τις μεσημεριανές ώρες, παραμένοντας κάτω από τον ήλιο αρκετές ώρες» επισημαίνει ο κ. Χριστοφορίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για τον ήλιο, αλλά η έκθεση στην ακτινοβολία του να γίνεται με μέτρο και σύνεση.
Οι ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος είναι αυτοί που εργάζονται στην ύπαιθρο, όντας εκτεθειμένοι στον ήλιο για αρκετές ώρες, όπως οι ψαράδες, οι οικοδόμοι, οι αγρότες, οι σερβιτόροι κ.ά.

Ένας ενήλικος έχει τη δυνατότητα καθημερινής έκθεσης το ανώτερο τρεις ώρες την ημέρα, αναλόγως το χρώμα του δέρματός του, τη στιγμή που τα παιδιά μέχρι δύο ετών δεν θα πρέπει καθόλου να τα βλέπει στην παραλία ο ήλιος, όντας γυμνά με το μαγιό ή την πάνα, γιατί ακόμα το δέρμα τους δεν έχει ξεκινήσει την παραγωγή μελανίνης που είναι η φυσική προστασία του οργανισμού απέναντι στην ακτινοβολία.

Οι γιατροί συνιστούν άμα κάποιος παρατηρήσει ένα σημάδι στο δέρμα του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό, ειδικά άμα είναι ενοχλητικό. Σε περίπτωση που δεν ενοχλεί, μπορεί να περάσει ένα διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων μέχρι να δει κάποιος πώς θα εξελιχθεί και στη συνέχεια να μιλήσει με τον γιατρό για να τον εξετάσει.
Βέβαια υπάρχουν πολλές πιθανότητες ακόμα και πάνω από 70%, ώστε κάποιος με καρκίνο του δέρματος σε αρχικό στάδιο να ιανθεί, αρκεί να απευθυνθεί σε κάποιον γιατρό έγκαιρα.
«Είναι πολύ καλύτερο να αφαιρέσεις μια δυσπλαστική ελιά που στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα, παρά να περιμένεις με συνέπεια να γίνει μελάνωμα και αν το προλάβεις» αναφέρει ο κ. Χριστοφορίδης.

Ο ιατρικός κόσμος της Μαγνησίας παρατηρεί έλλειψη ευαισθητοποίησης από πλευράς πολιτών στον Νομό για τον έλεγχο των σπίλων (οι γνωστές ελιές), αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που σπεύδουν στους δερματολόγους για να υποβληθούν σε έλεγχο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εβδομάδα που φέτος έπεσε στα μέσα Ιουνίου ήταν αφιερωμένη στον έλεγχο κατά του καρκίνου του δέρματος, με τον κόσμο να έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε συμβεβλημένους με τα ασφαλιστικά ταμεία δερματολόγους του Νομού για να κάνει δωρεάν έλεγχο στους σπίλους για την αποφυγή ενδεχομένου ύπαρξης μελανώματος. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν, καθώς ζήτημα ήταν να προσήλθαν στο ιατρείο πάνω από 25 άτομα όλων των ηλικιών, σε μια πόλη με περισσότερους από 120.000 κατοίκους, τη στιγμή που πριν από τέσσερα χρόνια είχε εξετάσει 170 ανθρώπους τονίζει χαρακτηριστικά ο δερματολόγος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το