Τοπικά

Ανησυχία για τα τοπικά συμβούλια στα χωριά της Μαγνησίας

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στα χωριά της Μαγνησίας τα σενάρια για κατάργηση του θεσμικού του τοπικού συμβουλίου για κάθε χωριό, όπως συμβαίνει τώρα και τη δημιουργία μεγαλύτερων τοπικών συμβουλίων που θα καλύπτουν τις παλιότερες δημοτικές ενότητες του Καποδίστρια. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων αναφέρουν πως, αν θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο, τα χωριά θα μείνουν χωρίς φωνή και τα προβλήματα θα διογκωθούν.
Άλλωστε, ήδη, όπως τονίζουν, τα χωριά απαξιώνονται και βυθίζονται στα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και της έλλειψης υποδομών.

 
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγίου Λαυρεντίου κ. Γιάννης Αγαπητός ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με προέδρους τοπικών συμβουλίων και υπάρχει έντονη ανησυχία για την κατάργηση των τοπικών συμβουλίων ανά χωριό στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση για τον Καλλικράτη και της δημιουργίας διευρυμένων τοπικών συμβουλίων, όπως ήταν στον Καποδίστρια. Δηλαδή, αν εφαρμοστούν, όσα ακούγονται, εμείς στον Άγιο Λαυρέντιο θα έχουμε κοινό τοπικό συμβούλιο με τον Άγιο Βλάσιο και τα Άνω και Κάτω Λεχώνια. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τα χωριά που θα απομονωθούν και θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Ήδη με τον Καλλικράτη η κατάσταση έχει χειροτερέψει και προβλήματα από την αγροτική οδοποιία μέχρι την ύδρευση την άρδευση και άλλα ζητήματα καθημερινότητας μένουν άλυτα. Το κάθε χωριό θα πρέπει να έχει το δικό του τοπικό συμβούλιο που ξέρει τα προβλήματα, τις ανάγκες και γνωρίζει πώς θα διεκδικήσει για το καλό του τόπου του».

 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δράκειας κ. Νίκος Κάπελλας ανέφερε πως «υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στα χωριά από αυτά που ακούγονται για την κατάργηση των τοπικών συμβουλίων για κάθε χωριό. Το θέμα είναι σε διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων της πολιτείας και φοβόμαστε ότι μπορεί να θεσμοθετηθεί. Αν γίνουν αυτές οι αλλαγές τα χωριά θα χάσουν τη φωνή τους. Εμείς θα έχουμε ένα κοινό τοπικό συμβούλιο με την Αγριά».

 

Υποβαθμίζονται τα χωριά

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, «όσο περνούν τα χρόνια, υποβαθμίζεται τα χωριά. Από τον Καποδίστρια που ήταν προβληματικός, περάσαμε στον ακόμη πιο προβληματικό Καλλικράτη. Τουλάχιστον υπάρχουν τα τοπικά συμβούλια, αλλά τώρα θέλουν να τα καταργήσουν και αυτά».
Στη Δράκεια ζουν 200 μόνιμοι κάτοικοι και όπως ανέφερε ο κ. Κάπελλας το χωριό έχει προσανατολισμό στην αγροτική παραγωγή.
«Εδώ παράγουμε κεράσια, μήλα, αχλάδια, ελιές, κάστανα. Όλοι ασχολούνται με τη γεωργία και από αυτήν προσπαθούν να ζήσουν. Αλλά παραμένουν και τα προβλήματα, όπως στην αγροτική οδοποιία, όπου οι αγρότες ζητούν καλύτερη πρόσβαση για να μεταβούν στα χωριά τους» ανέφερε ο κ. Κάπελλας.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μακρυράχης κ. Κουφογιάννης ανέφερε πως με τον Καλλικράτη τα χωριά απαξιώθηκαν, γιατί ο Δήμος όσο και να θέλει, δεν μπορεί να αναπτύξει παρεμβάσεις άμεσης αντιμετώπισης των ζητημάτων λόγω έλλειψης πόρων, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Για το χωριό μας τα βασικά ζητήματα που χρονίζουν, είναι η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου για να μην γίνεται η διέλευση των οχημάτων μέσα από τα σπίτια, η δημιουργία κλειστών δικτύων ύδρευσης και η ανάπλαση της παραλίας στους Άγιους Σαράντα.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το