Ο Egide Irambona, 40 ετών, κάθεται με γυμνό στήθος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, δίπλα στο παράθυρο, σε ένα δωμάτιο θεραπείας που μοιράζεται με άλλους δύο άνδρες, όλοι τους πάσχουν από την mpox, ή όπως έγινε παλαιότερα γνωστή, ευλογιά των πιθήκων. Το πρόσωπό του, λουσμένο στο απαλό φως, είναι καλυμμένο από φουσκάλες. Το στήθος του επίσης, και τα χέρια του.
«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο»
«Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό μου. Ήταν τόσο επώδυνο που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Μετά ο πόνος υποχώρησε εκεί και μεταφέρθηκε στα πόδια μου», λέει στο BBC. Ο κ. Irambona έχει Mpox. Είναι ένα από τα περισσότερα από 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο μήνα στο Μπουρούντι. Μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το επίκεντρο πολλών πρόσφατων επιδημιών mpox, οι οποίες έχουν προκάλεσαν σε τουλάχιστον 450 θανάτους και 14.000 ύποπτα κρούσματα μέχρι στιγμής φέτος. Στο Μπουρούντι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θανατηφόρο είναι το σημερινό ξέσπασμα – ενός νέου στελέχους που ονομάζεται Clade 1b – επειδή δεν υπάρχει αρκετή ικανότητα για τη διενέργεια δοκιμών στις πληγείσες περιοχές.
Ωστόσο, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε χώρες και περιοχές που δεν είχαν προηγουμένως επηρεαστεί. Αυτή είναι η ένατη ημέρα θεραπείας του κ. Irambona στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο King Khaled. Ένας τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός είναι η στενή επαφή με κάποιον μολυσμένο και φαίνεται ότι τον μετέδωσε στη σύζυγό του.
Η ίδια φροντίζεται νοσηλεύεται στην ίδια εγκατάσταση. «Είχα έναν φίλο που είχε φουσκάλες. Νομίζω ότι το κόλλησα από εκείνον. Δεν ήξερα ότι ήταν ο mpox. Ευτυχώς, τα επτά παιδιά μας δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι την έχουν», λέει ο κ. Irambona, με τη φωνή του να πέφτει.
Αυτό το νοσοκομείο στην Bujumbura φιλοξενεί ένα από τα τρία κέντρα θεραπείας της ιλαράς mpox στην πόλη. 59 από τα 61 διαθέσιμα κρεβάτια είναι κατειλημμένα από μολυσμένους ασθενείς – το ένα τρίτο είναι κάτω των 15 ετών και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα παιδιά είναι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο εδώ.
Η Odette Nsavyimana είναι η υπεύθυνη γιατρός του νοσοκομείου και λέει ότι ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται. «Τώρα στήνουμε σκηνές έξω». Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις – μία για διαλογή, μία για να κρατάει τα ύποπτα περιστατικά και μία για να δέχεται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά πριν μεταφερθούν στους θαλάμους. «Είναι δύσκολο, ειδικά όταν έρχονται τα μωρά. Δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους, οπότε πρέπει να κρατήσω και τις μητέρες τους εδώ. Ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα… Είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση», λέει η Δρ Nsavyimana, με τη φωνή της να πνίγεται από την προστατευτική της μάσκα προσώπου.
Πηγή:ethnos