Τοπικά

Ανήκουν μισθολογικά στο ΕΣΥ, αμείβονται ως ΠΕΔΥ, γιατροί στα πρώην ιατρεία ΙΚΑ Βόλου “Θ”

ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ

Κυριολεκτικά «στον αέρα» βρίσκονται μισθολογικά και εργασιακά οι γιατροί του ΠΕΔΥ Βόλου, καθώς αν και έχουν νομικά υπαχθεί στο μισθολόγιο του ΕΣΥ, δεν αμείβονται βάσει αυτού… Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ με τις ελλείψεις τόσο προσωπικού, όσο και υλικών, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας.
Οι 23 από τους 26 γιατρούς που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ Βόλου με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, συνεχίζουν να λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές από αυτές που δικαιούνται, καθώς η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγονται, δεν εφαρμόζει το νόμο του ΠΕΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο, οι γιατροί εντάσσονται σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ και λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποδοχές.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, η 3η και η 5η, δεν εφαρμόζουν το συγκεκριμένο νόμο του πρώην υπουργού Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε Φεβρουάριο 2014, όσοι γιατροί επέλεγαν να υπηρετήσουν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις μονάδες, σε οκτώ μήνες το αργότερο θα εντάσσονταν σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ, λαμβάνοντας αποδοχές με βάση τις οικείες μισθολογικές διατάξεις. Αυτό ήταν και το «δέλεαρ», για να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αφού οι αποδοχές στο ΕΣΥ είναι υψηλότερες από αυτές στον ΕΟΠΥΥ. Είκοσι μήνες μετά ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος.
Σήμερα, μόνον οι γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες του ΠΕΔΥ της 2ης, 6ης και 7ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Κρήτης) λαμβάνουν τις αποδοχές και τα επιδόματα γιατρών του ΕΣΥ, όπως δικαιούνται, δηλαδή κατά μέσον όρο 1.800 ευρώ το μήνα. Στην υπόλοιπη χώρα, όπως και στο ΠΕΔΥ Βόλου, οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης λαμβάνουν από 1.100 έως 1.300 ευρώ. Παίρνουν δηλαδή τα ίδια που ελάμβαναν και στο ΙΚΑ, με τη διαφορά ότι πλέον εργάζονται 7 ώρες την ημέρα αντί για 5,5 ώρες και επιπλέον έχουν κλείσει και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Οι 23 γιατροί του ΠΕΔΥ Βόλου δηλώνουν αγανακτισμένοι για τον εμπαιγμό που υφίστανται.
Οι γιατροί του ΠΕΔΥ σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν προχωρήσει σε αγωγές, ενώ πρόσφατα απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία προς διευθυντικά στελέχη της 1ης ΥΠΕ με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η πιο πρόσφατη «δικαιολογία» από την 1η ΥΠΕ είναι ότι έχει ζητηθεί γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το χρονοεπίδομα (που πρέπει να λάβουν οι γιατροί).
Περίπου 800 γιατροί στις μονάδες του ΠΕΔΥ διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία με ασφαλιστικά μέτρα – τουλάχιστον έως την εκδίκαση των υποθέσεών τους, ο μεγάλος όγκος των οποίων αναμένεται να γίνει εντός του 2016. Την περασμένη εβδομάδα εκδικάστηκε αγωγή γιατρών της Μακεδονίας που υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα σε μονάδες. Οι δικηγόροι της 3ης και 4ης ΥΠΕ ζήτησαν την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία «υπενθύμισε» τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ημέρες μετά, οι ΥΠΕ, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παραιτήθηκαν από το αίτημα ανάκλησης των ασφαλιστικών μέτρων.
Στο ΠΕΔΥ Βόλου μόλις ένας γιατρός προσέφυγε στη δικαιοσύνη για ασφαλιστικά μέτρα, αλλά τελικά τα απέσυρε, καθώς μετατέθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου.

Ελλείψεις
Βασικό πρόβλημα του ΠΕΔΥ Βόλου παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε υλικά και αντιδραστήρια. Τις θέσεις καλύπτουν τρεις επικουρικοί γιατροί, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον ερχόμενο Ιανουάριο. Πρόκειται για έναν καρδιολόγο, έναν γυναικολόγο και έναν μικροβιολόγο, οι συμβάσεις των οποίων έχει ζητήσει να ανανεωθούν η Μονάδα. Αίτημα επίσης είναι η επαναπρόσληψη των 45 έμπειρων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που είχαν απολυθεί, με ενιαία εργασιακή σχέση και μισθό, για να καλυφθούν οι ανάγκες των 200.000 ασφαλισμένων του νομού.
Τέλος ελλείψεις παρατηρούνται σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια στη Μονάδα, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε οδοντοπροσθετικά και οδοντοτεχνικά υλικά. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ραντεβού για κατασκευή τεχνητής οδοντοστοιχίας καθυστερούν μέχρι και 12 μήνες…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το