Τοπικά

Περισσότερες πωλήσεις για το μήλο Ζαγορίν φέτος “Θ”

mila-frouta

Αυξημένες γύρω στο 10% είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις μήλων εντός και εκτός Ελλάδας, στις οποίες έχει προχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Μάλιστα και οι τομές στη χονδρική πώληση είναι υψηλότερες που σημαίνει και καλύτερο εισόδημα για τους 700 περίπου αγρότες της Ζαγοράς και των γειτονικών περιοχών.
Αν δεν υπήρχαν οι χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού, η ποσότητα μήλων που θα ήταν και εμπορεύσιμη, θα έφτανε στα 15.000.000 κιλά. Τελικά κυμάνθηκε στα 13.000.000 κιλά που αφορά στα κόκκινα μήλα, ενώ υπάρχουν και μερικές άλλες ποικιλίες μήλων που αγγίζουν τους 600 τόνους. Αν σε αυτούς προστεθούν τα αχλάδια, τα κάστανα και κάποια άλλα προϊόντα, τότε η συνολική παραγωγή που θα εμπορευτεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, μπορεί να αγγίξει και τα 15.000.000.
Για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους το καλοκαίρι, οι μηλοπαραγωγοί έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους στην αρμόδια υπηρεσία, αλλά ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί και περιμένουν.
Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς υπογράμμισε πως «προς το παρόν πάμε καλά και πουλάμε τις ποσότητες μήλων. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι έχουμε αύξηση στις πωλήσεις γύρω στο 10%. Και υπάρχει πολύς χρόνος μπροστά μας, μέχρι και τον Ιούνιο που ολοκληρώνεται η διάθεση της παραγωγής. Βέβαια η αγορά επηρεάζεται από διάφορα γεγονότα και πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για τη συνέχεια».
Εκτός από την Ελλάδα ο συνεταιρισμός έχει ήδη εξάγει μήλα στο Ισραήλ κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι τέτοια περίοδο, αλλά και στην Κύπρο, ενώ θα ακολουθήσει και η Αίγυπτος.
Η μειωμένη παραγωγή μήλων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έπαιξε ρόλο για να κερδηθεί έδαφος για το μήλο Ζαγορίν εντός και εκτός χώρας, ενώ πολλές χώρες απορρόφησαν το κόστος από το ρωσικό εμπάργκο προωθώντας αλλού τα προϊόντα τους, όπως στην Κίνα και αφήνοντας περισσότερο περιθώριο δράσης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.
Εκτός από την αύξηση των πωλήσεων θετικά είναι τα νέα και για τις τιμές. Όπως ανέφερε ο κ. Βαλασσάς «φέτος η χονδρική τιμή πώλησης είναι υψηλότερη κατά πέντε λεπτά για την καλύτερη κατηγορία μήλου που έχουμε και η οποία κυμαίνεται στο 1,25-1,30 το κιλό. Γενικότερα οι τιμές είναι αυξημένες κατά 10% από πέρυσι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το