Κόσμος

Ανοίγουν τα Κατεχόμενα στους Ελληνοκύπριους με απλή επίδειξη ταυτότητας

katexomena
Το πρώτο μέτρο πρακτικής διευκόλυνσης της επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων απέδωσε η παρθενική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες εγκαινιάζοντας την νέα φάση της διαδικασίας.
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συνεργάστηκαν σε «ικανοποιητικότατο κλίμα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ετσι εργαζόμενοι μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι στις 28 Μαΐου ενδέχεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, «που θα αφορούν την καθ’ ημέραν ζωή των πολιτών».
Όπως ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται δυο φορές τον μήνα. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, στις 23 Μαΐου θα έχουν συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα.
Στο ενδιάμεσο των συναντήσεων των δύο ηγετών θα γίνονται εντατικές συναντήσεις των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αργότερα σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εκτός της διευκόλυνσης της διέλευσης των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έδωσε χάρτη για καταστροφή 28 ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονται στον Πενταδάκτυλο.
Ο κ. Άιντε ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή για να προωθεί δικοινοτικά πολιτιστικά δρώμενα. Παράλληλα, οι δυο ηγέτες τόνισαν την σημασία του θέματος των αγνοουμένων και δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το