Κόσμος

Άνευ προηγουμένου επίθεση Σοϊλού στον Πρέσβη των ΗΠΑ: «Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία»

Άνευ προηγουμένη σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον Αμερικανό πρέσβη, Τζεφ Μπλέικ.

Ο Σοϊλού δήλωσε «λέω στον Αμερικανό πρέσβη εδώ, ξέρω σε ποιους δημοσιογράφους υπαγορεύσατε και τι. Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία, το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει», ενώ κάλεσε άλλες χώρες να αναλάβουν δράση.

«Κάθε νέος Αμερικανός πρέσβης ασχολείται με το “πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία”»
«Η Τουρκία έχει την ατυχία ότι κάθε Αμερικανός πρέσβης που έρχεται στην Τουρκία βιάζεται να πει: “Πώς μπορώ να οργανώσω πραξικόπημα στην Τουρκία”.

Αυτή είναι μια βασική ατυχία για την Τουρκία. Αυτό είναι το ντέρτι κάθε Αμερικανού πρέσβη: “Τι μπορώ να κάνω στην Τουρκία, τι μπορώ να πετύχω στην Τουρκία, πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία, πώς μπορώ είμαι το αγαπητό παιδί στους πατεράδες μου”.

Αυτό ήταν και είναι μια από τις σημαντικότερες ατυχίες της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Μαζεύει κι άλλους πρεσβευτές και προσπαθεί να τους δώσει συμβουλές. Το ίδιο κάνουν και στην Ευρώπη, η αμερικανική πρεσβεία χειραγωγεί την Ευρώπη. Μην ανησυχείτε, οι Ευρωπαίοι δεν τα γνωρίζουν αυτά. Ξέρουν ποια είναι η αλήθεια. Ξέρουν πραγματικά. Κ

άθονται και σχεδιάζουν, νόμιζαν ότι μπορούσαν να κάνουν σχέδια και για την Τουρκία, αλλά ένας άνθρωπος τους χάλασε το παιχνίδι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νόμιζαν ότι η Τουρκία ήταν κάπως έτσι, θα καθόταν, θα έστηναν ένα παιχνίδι, θα έστηναν μια παγίδα. Λέω στον Αμερικανό πρέσβη εδώ, ξέρω σε ποιους δημοσιογράφους υπαγορεύσατε και τι. Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία, το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει, τι βήματα έχετε κάνει, πώς θέλετε να κάνετε άνω κάτω την Τουρκία. Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας και τα μασκοφορεμένα και χαμογελαστά πρόσωπά σας μακριά από την Τουρκία. Είναι τόσο ξεκάθαρο», δήλωσε οργισμένος ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

«Προβαίνουν σε κάθε είδους κόλπα»
Ο Σοϊλού ανέφερε επίσης ότι στέλνουν πίσω στις χώρες τους ξένους τρομοκράτες που εντοπίζουν στην Τουρκία, τους αποκαλύπτουν, αλλά εκείνες δεν κάνουν τίποτα εναντίον τους. «Πιάνουμε έναν άνθρωπο, λέμε ότι αυτός είναι δικό σας άνθρωπος -να μια άλλη διάσταση της ξεδιαντροπιάς τους, ας το μάθει όλη η Τουρκία- του αφαιρούν την υπηκοότητα για να μην τον πάρουν πίσω στη χώρα τους και λένε: «Αυτός δεν είναι πολίτης μου». Δεν είναι μονόπλευροι, δεν είναι διπρόσωποι, προβάλλουν κάθε είδους κόλπα. Όταν αποκαλύπτουμε τη γυμνή αλήθεια, οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία αναστατώνονται πολύ».

Υπενθυμίζοντας ότι προειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές της Ολλανδίας και του Βελγίου για την απέλαση ενός ξένου μαχητή το 2016, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι:

«Από το 2011, έχουμε επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε 111.000 άτομα από 150 χώρες. Έχουμε απελάσει 9.319 αλλοδαπούς τρομοκράτες – μαχητές από 102 εθνικότητες, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν επαφή με τις ζώνες συγκρούσεων. Ενώ κάναμε αυτή την προσπάθεια, η στάση τους ήταν να αφαιρέσουν βιαστικά την ιθαγένεια αυτών των ανθρώπων και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τρόπο που θα μας πάρει το κεφάλι. Ήθελα να το μοιραστώ αυτό ως παράδειγμα της ανικανότητας των χωρών αυτών που προσπαθούν να μας δώσουν συμβουλές κλείνοντας προξενεία. Στείλαμε 1126 ξένους τρομοκράτες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Τουρκία, τους ρωτάμε: «Τι κάνατε;». Θα προσπαθήσουν να έρθουν αύριο ξανά στην Τουρκία ή θα πάνε σε εμπόλεμες ζώνες ή θα κάνουν κάτι στην Ευρώπη;” Φοβούνται να πουν κάτι τέτοιο στην κοινή γνώμη τους”.

Σκληρή γλώσσα Τσαβούσογλου για δυτικές πρεσβείες: «Θα λάβουμε και άλλα μέτρα εναντίον τους»
Με σκληρή γλώσσα απαντά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο κλείσιμο των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Αργεντινής, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «σκόπιμη» αυτή την κίνηση – ντόμινο των δυτικών χωρών και προειδοποίησε για νέα μέτρα της Άγκυρας εναντίον των πρεσβειών, αν συνεχίσουν αυτή τη δράση.

«Το υπουργείο Εσωτερικών μας έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας μας ειδικά σε αποστολές ορισμένων χωρών μετά από το κάψιμο του Κορανίου και αυτή την ασέβεια. Λαμβάνουμε ήδη μέτρα, είμαστε ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα. Επειδή υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε αυτές τις αποστολές. Αλλά βλέπουμε επίσης κάποιες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το περιστατικό, ευρωπαϊκές χώρες, να τις κλείνουν επίσης.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες χώρες λένε στις άλλες να “συμμετάσχουν” σε αυτή τη δράση, δηλαδή στη δράση του κλεισίματος. Έχουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Από κάθε άποψη, από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς, αυτές οι δηλώσεις και οι ενέργειες κλεισίματος είναι σκόπιμες.

Έχουμε προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Από εδώ και στο εξής, αν καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους χωρίς να μοιράζονται συγκεκριμένες πληροφορίες και έγγραφα, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα εναντίον τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το