Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα: Κάηκαν σπίτια

Mε βασικό στόχο να μην φτάσει η φωτιά στο κέντρο της Αναβύσσου, παλεύουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες. Η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη στην Κερατέα έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική, που έχει στήσει μεγάλη επιχείρηση υπό τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενδεικτικό του κινδύνου που επικρατεί αλλά και της πρόληψης που θέλουν να λάβουν οι Αρχές είναι ότι έχουν σταλεί δύο έκτακτα μηνύματα το 112, με τα οποία προειδοποιούνται οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Χαρακτηριστικά, τους καλούν να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας. Μάλιστα, στο δεύτερο μήνυμά του το 112 αναφέρει χαρακτηριστικά: « «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, που μίλησε στο ethnos.gr έχουν καεί και σπίτια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, έχουν εκκενωθεί επτά οικισμοί Φέριζα, Ολυμπος, Μόγριζα, οικισμός Αγροτικής Τράπεζας, Αγιος Παντελεήμονας, Αρης Σαρωνίδας, Αγιασμόθι.

«Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο και οι άνεμοι δεν βοηθάνε καθόλου. Εχουμε εκκενώσει οικισμούς όχι μόνο εξαιτίας της φωτιάς αλλά και για τους καπνούς που μεταφέρουν οι δυνατοί αέρηδες και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου, που τόνισε ότι η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν στο να περιοριστεί η φωτιά.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε οικοτροφείο «Αργώ» με 27 παιδιά στην Φέριζα, όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης στο ethnos.gr, τονίζοντας ότι οι εκκενώσεις εξελίσσονται σε όλες τις περιοχές ομαλά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, γι’ αυτό έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά. Την τελευταία ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν.

Στο μέτωπο επιχειρούν αυτή τη στιγμή 117 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, έχουν καεί ήδη κάποια σπίτια και καταβάλλεται προσπάθεια για να μην κινδυνέψουν άλλες κατοικίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές.
Tην επιχείρηση συντονίζει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης.

Δύο μηνύματα του 112 στους κατοίκους για εκκένωση οικισμών
Προειδοποίηση και εντολή να εκκενώσουν τους οικισμούς του δήμου Σαρωνικού εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112. Συγκεκριμένα με δύο μηνύματα που εστάλησαν στους κατοίκους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τούς καλεί να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή. Στο σημείο καίει μεγάλη φωτιά, η οποία έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια.Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα)
Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).
Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Σε επιφυλακή και την Πέμπτη η Πυροσβεστική
Με ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα, προειδοποιεί και για αύριο, Πέμπτη, για υψηλό κίνδυνο Πυρκαγιάς, ενώ όπως αναφέρει όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος τίθεται σε Γενική Επιφυλακή.

Αναλυτικά:
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις Περιφέρειες:

• Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
• Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
• Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν, αλλά και λόγω των εξελισσόμενων δασικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας, όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος τίθεται σε Γενική Επιφυλακή.

Θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το