Πολιτισμός

Ανδρέας Κατσιγιάννης: Από την Εστουδιαντίνα στις μουσικές και τα τραγούδια μου

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης,  με μια πληθώρα τραγουδιών στη δισκογραφία και συναυλιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλά για τη θέση της Εστουδιαντίνας στη μουσική παράδοση της πόλης.
Με οδηγό το 20χρονο μουσικό ταξίδι της συνεχίζει να καταθέτει νέες προτάσεις και παρουσιάζει τα μελλοντικά του σχέδια.
Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Δημητριάδος τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί  μετά από μια πενταετία και η εμφάνισή της ορχήστρας στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου με βάση τη συναυλία στο Ηρώδειο.
Ο ίδιος τονίζει ότι «το σπουδαιότερο όφελος που μπορεί να έχει κανείς, είτε ως ακροατής  είτε ως κοινωνός της μουσικής, είναι ότι πάντα θα έχει ένα παράθυρο στο φως».

20+ χρόνια η Εστουδιαντίνα πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή της Ελλάδος και την τελευταία 10ετία εκπροσωπεί την Ελλάδα μας στις 5 Ηπείρους. Πώς έγιναν όλα αυτά;
Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα πως πέρασαν δύο δεκαετίες και πλέον. Αυτό όμως που κατάλαβα είναι ότι η ιστορία της Εστουδιαντίνας έχει τόσο βαθιές ρίζες, αν σκεφτούμε ότι η πρώτη Εστουδιαντίνα εμφανίστηκε στη Σμύρνη το 1900 και σήμερα έναν αιώνα και δύο δεκαετίες μετά, η δική μας Εστουδιαντίνα είναι σαν να συνέχισε αυτό το ταξίδι από ‘κει που σταμάτησε, μέχρι όπου μπορεί να ταξιδέψει η μουσική σε κάθε γωνιά της γης. Είναι η δύναμη που μπορεί να κρύβει αυτή η μαγική λέξη «Εστουδιαντίνα» που μας κάνει να ταξιδεύουμε και να επικοινωνούμε, με Έλληνες της διασποράς, αλλά και με συνανθρώπους μας που αγαπούν την Ελληνική μουσική και τον Ελληνικό πολιτισμό.
Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ δημιουργικά μέσα από πολύ μελέτη και συνεχόμενη προετοιμασία για καθετί που παρουσιάσαμε και παρουσιάζουμε, είτε μέσα από τις ζωντανές μας εμφανίσεις, είτε για την αποτύπωση του έργου μας στη δισκογραφία. Νομίζω ότι μετά από 20 χρόνια, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το κοινό μας το σεβαστήκαμε απόλυτα. Και αυτό το κοινό μας στήριξε με την αγάπη του και την αμέριστη συμβολή του μέχρι σήμερα.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ως δημιουργός εμφανίζεται ίσως ο πιο δραστήριος της γενιάς του. Πως βλέπει το τραγούδι σήμερα και τι αποκομίζει από τις τόσο πολλές συνεργασίες με τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές;
Πέρα από τον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας  είχα να παλέψω και με μια άλλη πτυχή του εαυτού μου, την προσωπική δημιουργία.
Είναι ένα κομμάτι που νομίζω ότι ωρίμασε μέσα από την ενασχόλησή μου με την Εστουδιαντίνα και μου έδωσε χώρο να εκφράσω τη δική μου πρόταση πάνω στο τραγούδι και γενικότερα στη σύνθεση της μουσικής. Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον ακούγοντας πάρα πολύ μουσική και ως μουσικός είχα την τύχη να συνεργαστώ με κορυφαίες προσωπικότητες, είτε πρόκειται για συνθέτες, είτε για ερμηνευτές. Πάνω από 3.000 τραγούδια στη δισκογραφία ως μουσικός και εκατοντάδες συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλο αυτό το περιβάλλον ήταν για μένα αφορμή και αιτία να καταθέσω πλέον και τη δική μου πρόταση στη μουσική δημιουργία.

Τα τραγούδια είναι μικρές λεπτομέρειες, από προσωπικές μας στιγμές. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες μπορούν ν’ αποκαλύψουν μεγάλες στιγμές για τον καθένα μας.
Αυτός είναι ο διαχρονικός ρόλος του τραγουδιού. Αυτό το τραγούδι υπηρετώ, επιλέγοντας πάντοτε συνεργάτες, συν δημιουργούς (και αναφέρομαι στους στιχουργούς – ποιητές) με τους οποίους θέλουμε τα τραγούδια μας να σέβονται την Ελληνική γλώσσα, αλλά και να διεισδύουν στο κοινό υπηρετώντας όλα τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει το τραγούδι στην ψυχή μας.
Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο αυτή, της λεγόμενης κρίσης στην Ελλάδα, εύκολα κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι υπήρξα πολύ δημιουργικός και παραγωγικός.

Αυτή είναι η δική μου άμυνα και η δική μου πρόταση στην κρίση. Πιστεύω ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι περισσότερο κρίση, λόγω έλλειψης αισθητικής, με επακόλουθο την οικονομική κρίση. Είναι σα να χάσαμε λίγο, έως πολύ, τον δρόμο μας! Η υποτιθέμενη ευκολία μας οδήγησε σε πραγματική δυσκολία. Αυτό συνέβη και στο τραγούδι. Εκεί που το τραγούδι πολλές φορές άνοιγε δρόμους στην κοινωνία, σήμερα εξυπηρετεί μόνο την κατασκευασμένη διασκέδαση.
Ως δημιουργός θα συνεχίζω να γράφω τραγούδια στηρίζοντας τη διαδρομή αυτή του τραγουδιού που χάραξαν οι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες. Πάντα θα με γοητεύει η μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, και πάντα θα γράφω ορχηστρική μουσική αφήνοντας τους ακροατές να συμπληρώνουν τις λέξεις και τις εικόνες.

Ποια τα επόμενα σχέδια της προσωπικής σου δημιουργίας;
Η έμπνευση για τον δημιουργό είναι η προοπτική του. Τα επόμενα σχέδια δεν μπορεί πάντοτε να είναι προκαθορισμένα.
Η δημιουργία ενός τραγουδιού είναι διαδικασία που μπορεί να συμβεί στην καθημερινότητα. Θα σταθώ όμως σε δύο πολύ ιδιαίτερές μου προτάσεις που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο φθινόπωρο του 2018. Η πρώτη έχει σχέση με τη μελοποίηση ποιημάτων και τη δημιουργία μιας παράστασης με κεντρικό πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Η δεύτερη έχει να κάνει με την Εστουδιαντίνα, που είναι ο δεύτερος δίσκος της ορχήστρας που θα παίξει δικές μου συνθέσεις, (ο πρώτος ήταν το 2012 με τον τίτλο «EIKONA ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ» μελοποιημένα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη) με τον τίτλο «ΙΩΝΙΑ». Είναι μια σειρά ποιημάτων σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, από τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Κωστή Παλαμά ώς τον Γιάννη Ρίτσο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α., που τα γραφόμενά τους έχουν άμεση ή έμμεση αναφορά στην Ιωνία. Συμμετέχουν κορυφαίοι ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες, ενδεικτικά αναφέρω τους Γ. Νταλάρα, Μ. Φραγκούλη.
Την επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης και την αφήγησή τους η ηθοποιός Νένα Μεντή.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΊΩΝΕΣ» για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που αποτελεί φόρο τιμής σε όλους τους Μικρασιάτες όλης της Ελλάδος.

Πότε θα σε δούμε στον Βόλο μαζί με την Εστουδιαντίνα;
Πέρασαν περίπου πέντε χρόνια από την τελευταία μας εμφάνιση στον Βόλο. Το κοινό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας είναι αυτό το κοινό που μας ενθάρρυνε στα πρώτα μας βήματα, όταν το 1998 δειλά – δειλά κάναμε τις πρώτες μας εμφανίσεις.
Θεωρώ ότι αυτό το κοινό είναι η οικογένειά μας.
Θέλω να ευχαριστήσω την «Μαγνήτων Κιβωτός» και τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για την πρόσκλησή τους να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα του Ηρωδείου για τα 20 χρόνια της Εστουδιαντίνας με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα του Θοδωρή Κοτονιά, της Ρίας Ελληνίδου και της χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αφηγητή τον ηθοποιό Τάσο Νούσια.
Σ’ ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην προσφυγιά και την Ξενιτιά, με τον τίτλο «Μη μου γράφεις γράμματα».
Όλα αυτά θα συμβούν στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, τη Δευτέρα  10 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ.

Η Εστουδιαντίνα σηματοδοτεί πλέον σημείο αναφοράς για την περιοχή μας. Είναι ένας από τους σύγχρονους πυρήνες πολιτισμού της Ελλάδας…
Ο Βόλος έχει μεγάλη παράδοση με τη Μουσική. Είναι γενέτειρα  σπουδαίων προσωπικοτήτων με κορυφαίο τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ,που ανήκει στη δική μας οικογένεια. Φιλαρμονική, μαντολινάτες ,Συμφωνική Ορχήστρα, πλέον και Καμεράτα, χορωδίες, σύνολα Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, σύνολα Τζάζ, είναι πολλά τα μουσικά σύνολα της Πόλης μας.
Νιώθω απλά ότι η Εστουδιαντίνα, όταν πρωτοεμφανίστηκε, ήταν σαν να ταρακούνησε τα νερά. Τι εννοώ; Δημιούργησε ένα κλίμα συλλογικότητας, βασισμένο μόνο στη δημιουργία χωρίς κανένα φιλόδοξο στόχο. Έτσι γρήγορα ξεχώρισε γιατί το έργο της είχε δύναμη και διείσδυσε αμέσως σε όλες τις ηλικίες των ακροατών.
Μετά έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι πρωτότυπες παρουσιάσεις και παραστάσεις, οι 17 μέχρι στιγμής εκδόσεις δίσκων μας, αποτελούν σημείο αναφοράς και μελέτης, της μουσικής, ολόκληρης της Μεσογείου. Οι συνεχόμενες εμφανίσεις της Ορχήστρας σε παγκόσμια φεστιβάλ μουσικής, εδραίωσαν πλέον την Εστουδιαντίνα ως την Ελληνική Ορχήστρα που εκπροσωπεί τον ήχο της Μεσογείου!

Η Εστουδιαντίνα ήταν και είναι μια ιδέα που πέτυχε. Άφησε μεγάλο έργο σαν παρακαταθήκη, συνεχίζει να δημιουργεί σχεδόν 23 συνεχόμενα χρόνια, είναι ένα σχολείο που σαφώς έχει μιμητές και αντιγραφείς ,αλλά όλα αυτά γίναν, γιατί ανοίξαμε δρόμο που δεν θέλαμε να τον περπατήσουμε μόνο εμείς, είναι δρόμος για όλους.
Η πόλης μας έχει ξεχωριστές κοιτίδες πολιτισμού. Η σοβαρότερη κοιτίδα τα τελευταία χρόνια, είναι το Μουσικό Σχολείο Βόλου, που είναι για εμένα, μεγάλη τιμή που ανήκω στην οικογένειά του. Ο πολύτιμός μας λίθος, που τροφοδοτεί την κοινωνία μας, με ήθος και πολιτισμό. Μπράβο στους Καθηγητές, μπράβο στη διευθύντρια του σχολείου, τυχεροί οι μαθητές που βιώνουν έναν τόσο δημιουργικό τρόπο εκπαίδευσης.
Το σπουδαιότερο όφελος που μπορεί να έχει κανείς, είτε ως ακροατής   είτε ως κοινωνός της μουσικής, είναι ότι πάντα θα έχει ένα παράθυρο στο φως.
Και όπως είπε και ο Νίτσε, χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος.

Σημαντικοί σταθμοί της διετίας στην 20χρονη δημιουργία
20 χρόνια δημιουργίας και επικοινωνίας με τον κόσμο, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γιορτάζει δύο δεκαετίες, μέσα από μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα, αλλά κοντά και στους ομογενείς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας με την Εστουδιαντίνα και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών.
-Εκδόσεις και συνεργασίες με σπουδαίους ερμηνευτές και στιχουργούς ,καθώς και μια σπουδαία έκδοση σε σχέση με την Ιστορία του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου με τον τίτλο 1906.
-Τρεις προσωπικoί δίσκοι με ερμηνευτές, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μανώλη Λιδάκη, τον Μπάμπη Τσέρτο με τη συμμετοχή του Γιάννη Πάριου, της Ελένης Βιτάλη, της Μελίνας Ασλανίδου και του Μίλτου Πασχαλίδη.
-Euphoria μια έκδοση με ορχηστρικές συνθέσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια του συνεταιρισμού Ζαγοράς. Μια έκδοση αφιερωμένη στην Οικολογία και την προσφορά του ανθρώπου στη φύση.
Στο σύνολο έχουν κυκλοφορήσει 15 προσωπικά albums, με τραγούδια και ορχηστρική μουσική, καθώς και 17 albums με την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα, που είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής.
Official web site: andreaskatsigiannis.gr

Στιγμές των τελευταίων δύο χρόνων:
«Οι πατρίδες των Ελλήνων»
Μια πολιτική συναυλία στην καρδιά της Ευρώπης
Πανευρωπαϊκή περιοδεία 2016-2017
«Πέστο για μένα»
Μία σειρά νέων τραγουδιών με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα ,βασισμένα σε λαϊκές φόρμες με τη συμμετοχή σπουδαίων στιχουργών.
Συμμετέχει η Ελένη Βιτάλη, η Μελίνα Ασλανίδου και ο Μίλτος Πασχαλίδης.
«Της γης τα πάθη»
11 τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη με ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσέρτο, τη συμμετοχή του Γιάννη Πάριου σε ένα ντουέτο και με τη συνεργασία σπουδαίων στιχουργών.
1906 Πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγάννη. Αφηγητής Νίκος Ξανθόπουλος
Παρουσίαση 1-10-2017 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Σόλο βιολί Λευτέρης Ζέρβας.
«Γιατί είναι πρόσφυγας, παντού αυτός που λησμονά» Ανδρέας Κατσιγιάννης, έκδοση συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας.
Euphoria 2016
Euphoria – Ευφορία: Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς
Μανώλης Λιδάκης
«Μικρές Λεπτομέρειες»
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης Ποίηση: Κώστας Καρτελιάς
Mεγάλη συναυλία για τα 20 χρόνια της Εστουδιαντίνας 30 Ιουνίου 2017 Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Καλοκαίρι 2018
Μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο με αφορμή τα 20 χρόνια της Εστουδιαντίνας, με τον Γιώργο Νταλάρα ,τη Βιολέτα Ίκαρη, τον Θοδωρή Κοτονιά, την Ρία Ελληνίδου και πολλές ακόμα συμμετοχές.
Μεγάλη συναυλία στον Βόλο στις 10 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με την Μαγνήτων Κιβωτός
«Εικόνα Αχειροποίητη»
Έτος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Με αφορμή του Μουσικό έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη που κυκλοφόρησε το 2011, πάνω σε κείμενα και ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζεται μια Μουσικοθεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Μιχάλη Μητρούση, τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ορχήστρα Ρυθμός, όπου θα παρουσιάσει το έργο σε εμβληματικούς χώρους της Σκιάθου (γενέτειρα του συγγραφέα) και της Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το