Τοπικά

Αναστάτωση υγειονομικών για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, έχουν επιφέρει οι αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, με αποτέλεσμα αρκετοί να νιώθουν ότι αδικούνται.

Η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κήρυξε για χθες 24ωρη απεργία, χωρίς όμως συμμετοχή, καθώς στο «Αχιλλοπούλειο» ελάχιστοι ήταν αυτοί που απήργησαν.

Εντούτοις το πρόβλημα απασχολεί έντονα τους υγειονομικούς, καθώς σχετίζεται με την τσέπη τους.
Ένα σημαντικό μέρος από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία λάμβαναν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας το οποίο χωριζόταν σε τρεις κατηγορίες, των 35 ευρώ, των 70 ευρώ και των 150 ευρώ. Τώρα οι τρεις κατηγορίες αυξήθηκαν σε πέντε, 70, 105, 150, 165 και 200 ευρώ.

«Η διαφορά είναι ότι αρκετοί εργαζόμενοι δεν είχαν αυξήσεις στο επίδομα, όπως συνέβη με άλλους συναδέλφους τους, ενώ κάποιοι άλλοι απεντάχθηκαν από το επίδομα. Για παράδειγμα οι τραυματιοφορείς λάμβαναν 150 ευρώ και με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, θα λαμβάνουν 165 ευρώ, δηλαδή αύξηση μόλις δεκαπέντε ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου κ. Κώστας Μηνδρινός και πρόσθεσε πως «υπάρχει αντίδραση για τις αλλαγές στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας το οποίο χορηγείται από το 2012, αφού είχε αντικαταστήσει το νοσοκομειακό επίδομα και το οποίο αντιστοιχούσε σε ένα ποσό για τον κάθε εργαζόμενο, κοντά στα 250 ευρώ. Εμείς ζητάμε όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Βόλου και πανελλαδικά των Νοσοκομείων να λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και το ποσό του επιδόματος να καθορίζεται ανάλογα με την ειδικότητα και την εργασία. Με τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν εργαζόμενοι ίδιας ειδικότητας που λαμβάνουν διαφορετικό ποσό στο επίδομα, γιατί ο ένας είναι τεχνολογικής και ο άλλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα 40% των υγειονομικών στο «Αχιλλοπούλειο» που δεν λαμβάνει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Ο κ. Μηνδρινός σημείωσε πως «ένα ακόμη αίτημα των εργαζομένων είναι οι αυξήσεις στους μισθούς. Οι γιατροί με τους οποίους έχουμε συνεργασία, έλαβαν αύξηση 10% στις αποδοχές τους. Αλλά και εμείς οι εργαζόμενοι προσφέρουμε, μάλιστα στην πανδημία στηρίξαμε το ΕΣΥ και τους ασθενείς, πήραμε πολλά χειροκροτήματα, αλλά από πράξεις οικονομικής μας ενίσχυσης δεν είδαμε τίποτα».
Επίσης ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους υγειονομικούς, είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που ξεπερνούν το 45% βάσει του οργανισμού».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το