Τοπικά

«ΑΝΑΣΑ» χρηματοδότησης ζητούν 3.245 επιχειρήσεις – Ρεκόρ συμμετοχής στο πρόγραμμα της Περιφέρειας

«Σπάει» ρεκόρ η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην προκήρυξη για το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο οποίο δεν πρόκειται να δοθεί παράταση κατάθεσης δηλώσεων ένταξης. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν κατατεθεί 3.245 προτάσεις προϋπολογισμού 99,6 εκατομμυρίων ευρώ και το ηλεκτρονικό σύστημα είχε προκρίνει με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν 1.040. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατάθεσης των αιτήσεων.
«Μακάρι να υπήρχαν και άλλα χρήματα, θα τα είχαμε εξαντλήσει όλα. Πιέσαμε και εμείς για αύξηση των προϋπολογισμών» τόνισε στη «Θ» ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επισημαίνοντας πως παράταση στην κατάθεση των προτάσεων δεν προβλέπεται να δοθεί.
Στις 13 Οκτωβρίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19, με δημόσια δαπάνη 30.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Το πρόγραμμα είναι ένα σχέδιο «άμεσης δράσης» της Περιφέρειας Θεσσαλίας που με γρήγορες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, δίνει ανάσα ρευστότητας από 5.000 έως 50.000 ευρώ με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενισχύοντας το κεφάλαιο κίνησης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν έως 49 άτομα προσωπικό. Την αξιολόγηση των αιτήσεων ανέλαβε ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος φορέας επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητας) με τον οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας.

Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημιές λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου Covid-19. Οι ζημιές δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, είναι σημαντικής κλίμακας και ως εκ τούτου δημιουργούν για τις επιχειρήσεις συνθήκες που διαφέρουν σημαντικά από τις συνθήκες της αγοράς στις οποίες λειτουργούσαν κανονικά. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, ο οποίες είναι καλά προετοιμασμένες για τους εγγενείς κινδύνους της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Μέχρι τις 31/12/2020 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις, όχι μόνο από την αρχική υποβολή αλλά και σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενστάσεις.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 13 Οκτωβρίου και ώρα 13.00 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και ώρα 15.00, χωρίς παράταση.
Η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ, χωρίς επιστροφή. Το καταβληθέν ποσό θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021.

Αποδεκτές είναι οι αιτήσεις επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019.
Δεν απαιτείται εγγυητική επιστολή ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο πλην της φορολογικής δήλωσης. Η χρηματοδότηση γίνεται απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού .
Το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των ΚΑΔ, εκτός από τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Όλοι οι ΚΑΔ έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το