Τοπικά

Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

H ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας προχώρησε σε ανακοίνωση καλώντας τις Δημοτικές Αρχές να προβούν σε άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον επερχόμενο καύσωνα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση:

Το κύμα καύσωνα που θα σαρώσει από αύριο τη χώρα και την Μαγνησία επιβάλλει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους Δήμους. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, αποτελούν κυριολεκτικά κίνδυνο – θάνατο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά και πνευμολογικά προβλήματα ή άλλα υποκείμενα νοσήματα. 

Το πρόβλημα αφορά πολλούς εργαζόμενους στους Δήμους. Πρώτα και κύρια εκείνους τους συναδέλφους που καθημερινά, βρέξει-χιονίσει, είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες (πράσινο, αποκομιδή απορριμμάτων, καθαρισμός δρόμων, τεχνικά συνεργεία, κοιμητήρια, συντήρηση, κτλ). Δεν μένουν όμως ανεπηρέαστοι ούτε οι οδηγοί, ούτε οι διοικητικοί υπάλληλοι, μια που τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν.

Στις επικίνδυνες αυτές συνθήκες το κράτος αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας μας ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Οι σχεδιασμοί να μην μπαίνουν οι ρυθμίσεις στα κλιματιστικά κάτω από τους 27οC στις κρατικές υπηρεσίες, στο όνομα «εξοικονόμησης ενέργειας», είναι αποκαλυπτικοί. Τα όποια μέτρα ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις για την προστασία των εργαζομένων αποτελούν απλά ευχολόγια – «συστάσεις» προς τους εργοδότες, μια που πρακτικά, με σχεδόν διαλυμένη την Επιθεώρηση Εργασίας, κανένας δεν ελέγχει την εφαρμογή τους. Από κοντά και οι Δημοτικές Αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης.

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει με τις ζωές μας! Απαιτούμε από τις Δημοτικές Αρχές να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την Ασφάλεια και την Υγεία των εργαζομένων.:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών και σε κλειστούς χώρους, όταν δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς καμία περικοπή αποδοχών.
  2. Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά και την ένταση της εργασίας.
  4. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  5. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  6. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης για την εφαρμογή των μέτρων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το