Κόσμος

Ανακαινίζεται το σπίτι που γεννήθηκε στην Αυστρία ο Χίτλερ – Αντιδράσεις για τη χρήση του ως αστυνομικό τμήμα

Οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει για τη μετατροπή του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ το 1889 στην Αυστρία σε αστυνομικό τμήμα, προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις.

Η απόφαση για το μέλλον του κτιρίου στο Braunau am Inn, μια πόλη στα σύνορα της Αυστρίας με τη Γερμανία, ελήφθη στα τέλη του 2019. Τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία ενός αστυνομικού τμήματος, της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης και ενός παραρτήματος της ακαδημίας ασφαλείας, όπου οι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη Δευτέρα, εργάτες τοποθέτησαν περίφραξη και άρχισαν να λαμβάνουν μετρήσεις για τις εργασίες κατασκευής, ενώ η αστυνομία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις στις αρχές του 2026, σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News.

Πριν από το έργο της ανακαίνισης προηγήθηκε μια μεγάλη διαμάχη για την ιδιοκτησία του σπιτιού. Το ζήτημα επιλύθηκε το 2017, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας έκρινε ότι η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να απαλλοτριώσει το κτίριο, αφού ο ιδιοκτήτης του αρνήθηκε να το πουλήσει.

Το κτίριο είχε ενοικιαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας από το 1972 για να αποφευχθεί η κατάχρησή του και υπενοικιάστηκε σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Έμεινε άδειο μετά τη μετακόμιση ενός κέντρου φροντίδας ενηλίκων με αναπηρία το 2011.

Μια αναμνηστική πέτρα με την επιγραφή “για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ποτέ ξανά φασισμός. Εκατομμύρια νεκροί μας το θυμίζουν” πρόκειται να παραμείνει στη θέση του έξω από το σπίτι.

Η αυστριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μετακόμιση της αστυνομίας, ως θεματοφύλακα των ατομικών ελευθεριών, είναι η καλύτερη χρήση για το κτίριο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το