Τοπικά

Αναφορά στον εισαγγελέα μετά από απειλές σε εκπαιδευτικούς για τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολεία του Βόλου

Σε έγγραφη αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου για το ζήτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, της νομοθεσίας που περιβάλλει την όλη δράση αλλά και των αντιδράσεων που εκφράζεται από μερίδα γονέων, προχώρησε σήμερα το πρωί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η οποία ενημέρωσε επίσης την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για τις απειλές που δέχονται εκπαιδευτικοί.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μία εβδομάδα έχουν ενταχθεί στα σχολεία 60 και πλέον προσφυγόπουλα σε έξι Γυμνάσια και ΕΠΑΛ τα οποία προέρχονται από τις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα, τον Ξενώνα της Άρσις στη Μακρινίτσα και την Παιδόπολη της Αγριάς, όπου δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός. Η ένταξη όμως των μαθητών στο πρωινό διδακτικό ωράριο και η συνύπαρξή τους με τους άλλους Έλληνες μαθητές, προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους γονείς.

Η νομική σύμβουλος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επισκέφθηκε σήμερα τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και επέδωσε αναφορά που την υπογράφει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης.
Στην αναφορά περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με την απειλή προς Διευθυντή σχολείου του Βόλου, επειδή δέχθηκε να φιλοξενήσει στο σχολείο του προσφυγόπουλα.
«Προσφύγαμε στις αρμόδιες αρχές όχι τόσο για να επιβληθούν κυρώσεις και να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία, αλλά για να γνωρίζουν ότι υφίσταται αυτή η κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση διευθυντής του ελληνικού δημόσιου σχολείου να απειλείται επειδή κάνει καλά τη δουλειά του, το καθήκον του και επειδή αποτελεί πρότυπο για τους υπόλοιπους διευθυντές και τους μαθητές του.
Ο κ. Σαβελίδης εξήγησε ότι το περιεχόμενο της απειλής αφορά και στη σωματική ακεραιότητα του διευθυντή.
«Είναι επώνυμη καταγγελία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για τον πατέρα ενός μαθητή και αναφέρεται ρητά απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας του διευθυντή”, είπε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι αντιδρώντες γονείς είναι να ρωτήσουν τα ίδια τους τα παιδιά αν θέλουν τα προσφυγόπουλα ή όχι και θα τους απαντήσουν ότι τα θέλουν για συμμαθητές.

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Βόλου Απόστολος Ζαχαρός δήλωσε σήμερα, μετά από σύσκεψη με τον κ. Σαβελίδη, ότι στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 7 προσφυγόπουλα ηλικίας 13 ετών και ένα αγόρι 17 ετών. Οι μισοί έχουν ενταχθεί στην Α’ τάξη και οι τρεις έχουν ενταχθεί στην Β΄τάξη.
«Η ένταξή τους ήταν απολύτως ομαλή. Έγιναν αποδεκτοί από τα υπόλοιπα παιδιά σε σημείο να «μαλώνουν» ποιος θα καθίσει μαζί τους. Στα διαλείμματα προσφέρθηκαν να τους δείξουν που είναι το κυλικείο.
Το θέμα είναι πως ένας από τους μαθητές αυτούς θα φύγει στη Γερμανία στο πλαίσιο επανένωσής του με την οικογένειά του. Ένας από τους 8 μαθητές ενηλικιώνεται σε 3 εβδομάδες και έχει εκφράσει την επιθυμία να φοιτήσει σε Εσπερινό Γυμνάσιο ή στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Υπάρχουν όμως δύο μαθητές που θα πάρουν τη θέση τους. Πρόκειται να έρθουν στον ξενώνα του Ερυθρού Σταυρού στην Αγριά.

“Έχω μια εμπειρία 6 ετών στο Εσπερινό Γυμνάσιο. Εκεί είχαμε αρκετούς μαθητές που τους είχαμε εντάξει και το μόνο πρόβλημα ήταν η διαρροή, καθώς είτε έβρισκαν δουλειά είτε έφευγαν σε χώρες του εξωτερικού. Η σχολική κοινότητα έχει αγκαλιάσει αυτούς τους μαθητές σε σημείο που τα παιδιά είναι δεμένα με τα προσφυγόπουλα.

«Επίσημα με τους γονείς δεν είχα κανένα πρόβλημα, ούτε ένα τηλέφωνο. Εγώ ενημέρωσα το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και αυτοί είχαν την ευθύνη να ενημερώσουν τους γονείς. Τους έδωσα και τους σχετικούς νόμους και δεν με ενόχλησε κανένας επίσημα. Ανεπίσημα λέγονται και ακούγονται διάφορα αλλά δεν ασχολούμαι με αυτά”.

Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση Τάξεων Υποδοχής στα 1ο ΕΠΑΛ Βόλου και Νέας Ιωνίας, 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και στα Γυμνάσια Ιωλκού και 2ο Βόλου.
Στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου λειτουργεί ήδη τμήμα ΔΥΕΠ για τα προσφυγόπουλα.

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού

«Εγώ δεν δέχθηκα απειλές από κανέναν, δεν τρομοκρατήθηκα ποτέ από κανέναν γονιό. Δεν είχα καμία άσχημη συμπεριφορά από γονιό”, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού Ευαγγελία Μπαλαμώτη. “Ο ρόλος μας είναι να αγκαλιάζουμε όλα τα παιδιά ασχέτως καταγωγής και ηλικίας. Τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση και στην παιδεία.
Οι γονείς χωρίστηκαν στα δύο. Είχαν μεγάλο ενδοιασμό και μεγάλες αντιρρήσεις. Υπήρχαν ορισμένοι που ήταν υπέρ της τάξης υποδοχής και αυτοί που ήταν κατά για συγκεκριμένους λόγους. Δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω άδικο εν μέρει. Έχουν αντιρρήσεις για την ηλικία, την υγεία και τον εμβολιασμό τους”.

Στο Γυμνάσιο Ιωλκού εντάχθηκαν 11 παιδιά ηλικίας 14 έως 16 ετών.
«Έκανα προσπάθεια να έρθουν στο σχολείο ηλικίες που συνάδουν με τους μαθητές. Δεν υπάρχει διαφορά στις ηλικίες 12-15 που είναι οι μαθητές του σχολείου με τις ηλικίες 14-16 που είναι τα προσφυγόπουλα”, δήλωσε η ίδια.

“Οι μαθητές του σχολείου μας με εξέπληξαν ασχέτως της οικογένειας από όπου προέρχονταν. Αγκάλιασαν τα προσφυγόπουλα, συζητάνε μαζί τους. Κάποια από τα προσφυγόπουλα είναι πολύ δοτικά και θέλουν να μάθουν.  Οι γονείς έφεραν τέτοια αναστάτωση, διαλύθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και βρίσκονται σε διεργασίες. Εγώ προσπάθησα να καθησυχάσω τους γονείς και εννοείται ότι θέλουμε το καλό των παιδιών τους”.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γονείς θα ησυχάσουν όσο περνάει ο καιρός και δουν  ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι απειλητικά προς τα παιδιά τους. “Τα προσφυγόπουλα είναι πολύ προσεκτικά ακόμα και που θα σηκώσουν το βλέμμα τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το