Πολιτισμός

Αναδρομική έκθεση στο έργο των «Ιώνων» εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Πόλης “Θ”

Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο Μουσείο της Πόλης τα εγκαίνια της έκθεσης αναδρομής στο έργο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» με κειμήλια, αντικείμενα και έγγραφα από τις αλησμόνητες πατρίδες, πλαισιωμένης από 40 περίπου πρωτότυπα έργα του Γιάννη Κονταξή.

Πρόκειται για τη νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης, που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» και αποτελεί αναδρομή στο έργο της Πολιτιστικής Εστίας, ενώ τα έργα του Γιάννη Κονταξή δημιουργήθηκαν για να εικονογραφήσουν εκδόσεις της Εστίας ή για να προβάλλουν διάφορες εκδηλώσεις της.
Περιλαμβάνει, επίσης, πλούσιο τεκμηριωτικό και φωτογραφικό υλικό για το μεγαλύτερο μέρος της πολυσχιδούς δραστηριότητας της Εστίας από το 1994 έως σήμερα, καθώς και αντικείμενα και αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από μέλη της Εστίας και τα οποία προορίζονται για το Μουσείο – Κέντρο Έρευνας Μικρασιατικού Ελληνισμού, η ανέγερση του οποίου στο ιδιόκτητο οικόπεδο της οδού Χρ. Λούλη 30 αποτελεί το μεγαλόπνοο όνειρο των μελών.


Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1994, ως πρωτοβουλία των δεύτερης και τρίτης, κυρίως, γενιάς προσφύγων από τη Νέα Ιωνία, να διασώσουν και να προβάλλουν την πνευματική κληρονομιά των προγόνων τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού μικρασιάτικου πολιτισμού.
Πέρασαν 22 χρόνια αξιόλογου έργου και πολύπλευρης δράσης, που ξεδιπλώθηκε με μεράκι, προσωπικές θυσίες και κόπο, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση της επί 20ετία αειμνήστου προέδρου Άννας Αϊβαζόγλου, τη συνέπεια των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και τη στήριξη των φίλων της Εστίας, που την καθιέρωσαν ως ισχυρή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα σε τοπικό επίπεδο, αλλά και πανελλαδικά.
«Η έκθεση είναι μια ιδέα του Μουσείου» επισήμανε η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» κ. Άννα Πετσιάβα «στην οποία προβάλλουμε το έργο της Εστίας μας. Με την έκθεση στο Μουσείο μάς δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να προβάλλουμε στο κοινό της πόλης το έργο της Εστίας στα 22 χρόνια λειτουργίας της με πολύπλευρες δράσεις. Εκτίθενται ιερά κειμήλια, αντικείμενα και έγγραφα που ήρθαν μέσα στους μπόγους από τις αλησμόνητες πατρίδες και τα φυλάμε με ευλάβεια».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 20 Απριλίου, με ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το