Κόσμος

Αμέτοχο στην κρίση Κατάρ-Αράβων το Ιράκ: «Δεν είμαστε μέρος των διαφορών»

Αποστάσεις από το Κατάρ αλλά και την απόφαση των Αραβικών χωρών να το απομονώσουν λόγω υποτιθέμενης στήριξης του πρώτου στο ισλαμικό κράτος, κρατά το Ιράκ.

«Δεν είμαστε μέρος αυτών των διαφορών, εξακολουθούμε να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες», τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βαγδάτη.

Διευκρίνισε ότι η ιρακινή κυβέρνηση δεν συντάσσεται με κάποια πλευρά στην διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και του εμιράτου Κατάρ ωστόσο δεν σχολίασε δημοσιεύματα, που ανέφεραν ότι ένα από τα στοιχεία της κρίσης ήταν τα χρήματα που πλήρωσε τον Απρίλιο το Κατάρ στις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, ώστε να απελευθερώσουν μέλη της βασιλικής οικογένειας που είχαν απαχθεί στο Ιράκ το 2015.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει στον έλεγχο της παραμεθόριας περιοχής με την Συρία σε συντονισμό με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, προέδρου της Συρίας, χώρα σύμμαχο του Ιράν.

«Έχουμε επικοινωνίες με την συριακή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε τα ανατολικά τμήματα της Συρίας και έχουμε έναν στόχο, που είναι η συντριβή του Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», πρόσθεσε.

Κατέληξε δε ότι «Η είσοδος στην Συρία θα δημιουργήσει διεθνείς επιπλοκές που δεν χρειαζόμαστε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το