Τοπικά

Άμεσο θέμα επιβίωσης για αγρότες της Ζαγοράς – Διεκδικούν μέτρα ανακούφισης

Σε μαζική συγκέντρωση προχώρησαν οι αγρότες της Ζαγοράς, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου, μετά την καταστροφή από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, με σκοπό τη διεκδίκηση και λήψη μέτρων ανακούφισης των αγροτών.
Στην εισηγητική ομιλία που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου, τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία διογκώνονται με την καταστροφή μεγάλου μέρους της σοδειάς από την χαλαζόπτωση της 25ης Μαϊου και όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση πολλά από τα οξυμένα προβλήματα, που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια, οξύνονται από την αντιαγροτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς:

“Για τους αγρότες της περιοχής, τίθεται άμεσο θέμα επιβίωσης. Σε πολλές περιοχές είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται, λόγω της παντελούς ανυπαρξίας αντιχαλαζικής προστασίας στη περιοχή. Από την άλλη μεριά, η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ είναι περιορισμένη, ενώ τα συνεχή χαράτσια και η γενικότερη αντιλαική πολιτική των κυβερνήσεων έχει επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στην πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών.
Επιπλέον η καταστροφή των υποδομών στην περιοχή της Ζαγοράς, και η μη επισκευή της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και οι ευθύνες που απορρέουν τέθηκαν στην συγκέντρωση”.
Παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, καθώς και αγρότες της περιοχής. Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την άμεση διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των αγροτών.

Τα αιτήματα των αγροτών:
1. Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση ανά δέντρο στους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.
2. Συμψηφισμός χρεών ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
3. Άμεση καταγραφή των ζημιών και προκαταβολή το 40% εντός του έτους, καθώς το κόστος καλλιέργειας κατά 80% έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
4. Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.
5. Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ προϊόντα.
6. Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στα πάγια έξοδα.
7. Επαναφορά στα 51 λεπτά ανά κιλό, από 45 που από φέτος μείωσε η Κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά.
8. Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.
9. Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για τους πληγέντες αγρότες.
10. Να αποζημιώνονται καλλιέργειες μικρότερες από ένα στρέμμα, καθώς στο σύστημα ΟΣΔΕ απορρίπτονται.
11. Να καταργηθεί το χαράτσι για τη δήλωση ζημιάς και να παρθούν άμεσα μέτρα για να διευκολυνθούν οι αγρότες στην δήλωση.
12. Άμεση επισκευή και συντήρηση της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το