Τοπικά

«Αλωνίζουν» απατεώνες από εξωτερικό – Πολλά τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από Βολιώτες

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσονται στις περισσότερες των περιπτώσεων οι διαδικασίες για την ανεύρεση απατεώνων κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι καταφέρνουν να αρπάζουν χρήματα από Βολιώτες χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους, προκειμένου να πιάσουν στα δίχτυα τους τα θύματά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, το να ανευρεθούν συχνά τα στοιχεία αυτού που φέρεται ως υπεύθυνος για απάτη, είτε ηλεκτρονική είτε τηλεφωνική, ειδικά από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ειδικότερα τις περισσότερες φορές χρειάζεται να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις αρχές της ευρωπαϊκής χώρας όπου ο δράστης έχει την «έδρα» του, ώστε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, όπου μπήκαν τα χρήματα των δύστυχων Βολιωτών. Δηλαδή να γίνει μετάφραση στην αγγλική ή άλλη γλώσσα όλων των εγγράφων της δικογραφίας και της προκαταρκτικής, τα οποία θα αποσταλούν κατόπιν στην αστυνομία της ξένης χώρας.
Το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι υψηλό αφού ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνται να κυνηγήσουν τους ενόχους όσοι έχασαν μικρά ποσά από τη στιγμή που δεν τους συμφέρει οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό μένουν ακάλυπτοι από πλευράς Πολιτείας, γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχορηγεί τις Εισαγγελίες ανά την Ελλάδα με ποσά που δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλα τα περιστατικά απάτης με τα παραπάνω έξοδα και έτσι θα πρέπει να γίνει «διαλογή» στα θύματα, με προτεραιότητα να δίνεται σε αυτούς που είχαν μεγάλες απώλειες.
Παράλληλα η όλη προσπάθεια είναι από μόνη της χρονοβόρα, καθώς μετά την αποστολή του αιτήματος της δικαστικής συδρομής, θα πρέπει οι δικαστικές υπηρεσίες της κάθε χώρας να εγκρίνουν το αίτημα, να βρουν λύση με το ζήτημα του απορρήτου, προχωρώντας στην άρση του, για να βρεθεί το όνομα του κατόχου του τραπεζικού λογαριασμού και του αριθμού τηλεφώνου του δράστη. Κατά μέσο όρο για όλα αυτά θα χρειαστούν 8 με 10 μήνες, γιατί οποιοδήποτε έγγραφο για να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, με την απάντηση από το εξωτερικό θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να μεταφραστεί στα ελληνικά…

Του ζήτησαν να τους κάνει αγωγή
Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις απάτης έλαβαν χώρα μέσα στο 2021 και γι’ αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία του Βόλου, ενώ έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Στην πρώτη, θύμα έπεσε 40χρονος από τον Αλμυρό, ο οποίος έχασε περισσότερα από 90.000 ευρώ και αναζητούνται τα ηλεκτρονικά ίχνη απατεώνων με τελικό προορισμό τη Γηραιά Αλβιώνα. Άγνωστη κοπέλα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον άνδρα προτείνοντάς του να επενδύσει ηλεκτρονικά σε μετοχές. Τον παρέπεμψε σε άλλον υποτιθέμενο συνάδελφό της, ο οποίος του εγκατέστησε πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, όπου τον έλεγχε από απόσταση. Σιγά σιγά του αποσπούσαν διάφορα ποσά, παρουσιάζοντας ότι έχει κέρδος. Μάλιστα δήθεν οι επενδύσεις του είχαν φτάσει στα 280.000 ευρώ και τότε ζήτησε να προχωρήσει σε ανάληψη του παραπάνω ποσού. Αρχικά του είπαν ότι θα πρέπει να καταθέσει άλλα 1.000 ευρώ για την τακτοποίηση κάποιων εξόδων και αργότερα του είπαν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι πρέπει να καταθέσει και άλλα χρήματα και όταν ο 40χρονος αρνήθηκε του είπαν πως αν τους θεωρεί απατεώνες και δεν τους εμπιστεύεται να προχωρήσει σε αγωγή εις βάρος τους… Μετά από λίγο εξαφανίστηκαν από το διαδίκτυο και από τα τηλέφωνα, με το θύμα να προχωρεί σε μήνυση για απάτη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν του τηλεφωνούσαν ο αριθμός παρέπεμπε σε ιταλικό νούμερο και όχι σε αγγλικό, όπου υποτίθεται ήταν τα γραφεία της εταιρείας. Μόλις τους ανέφερε αυτό το γεγονός, οι απατεώνες του απάντησαν πως έγινε κάποιο μπέρδεμα στους αριθμούς των χωρών, με το θύμα να δέχεται αυτή τη δικαιολογία.

Ψεύτικο e-mail
Στην αναζήτηση κατάληξης των χρημάτων που κατέθεσε Βολιώτης, αντιπρόσωπος μεγάλης εταιρείας εμπορίας αθλητικών ειδών, βρίσκονται οι αρχές της Βρετανίας μετά από αίτημα της Εισαγγελίας του Βόλου. Η ζημιά ξεπέρασε και εδώ τις 90.000 ευρώ, καθώς οι άγνωστοι επικοινώνησαν μαζί του λέγοντάς του πως έχουν μπερδευτεί τα e-mail και πως για παραγγελίες αθλητικών ειδών, θα πρέπει να χρησιμοποιεί στο εξής ένα νέο, όπως και έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό, όπου θα καταθέτει τα χρήματα της αξίας των εμπορευμάτων. Ο αντιπρόσωπος συμμορφώθηκε, ωστόσο, μετά από καθυστέρηση στην αποστολή ειδών που είχε παραγγείλει τηλεφώνησε στην εταιρεία και έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το