Τοπικά

Αλλά-ζουμε μαζί… Σπουδαίο έργο από τον Σύλλογο Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ο Σύλλογος Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Νομού Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα έσοδά του προέρχονται από τις εισφορές των μελών, τις δωρεές των φίλων και τις διάφορες εκδηλώσεις, όπως το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος κ. Γιούλη Στανίση, ο Σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018, η αρχή έγινε από 26 ιδρυτικά μέλη, ενώ σήμερα ο αριθμός των μελών έχει ξεπεράσει τα 100.
«Έχουμε αναπτύξει ένα ολόκληρο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης. Ψυχολογική υποστήριξη (ομαδική και ατομική), εικαστική έκφραση και δημιουργική απασχόληση, μυϊκή ενδυνάμωση – άσκηση (κολύμβηση, yoga, φυσιοθεραπεία κ.ά.), θεραπευτική ανάγνωση, λογοθεραπεία, βιβλιοθήκη, διασκέδαση, χορός, θέατρο, μουσική κ.λπ., επιμορφωτικά σεμινάρια» ανέφερε.

Η κ. Γιούλη Στανίση τόνισε ότι «μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και μέσα από το πρόγραμμα, επιχειρούμε την κοινωνικοποίηση των ατόμων, διότι υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι τους πριν τη δημιουργία του Συλλόγου».
Το πρόγραμμα αποτελείται από συνάντηση μελών και δημιουργικό παιχνίδι, θεραπείες λόγου, οι οποίες πραγματοποιούνται από έμπειρη λογοθεραπεύτρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου, θεραπεία νερού – κολύμβηση στο Κολυμβητήριο Ν. Ιωνίας, ενώ στην ομάδα δημιουργικής απασχόλησης «ΘΕΡΑΠΑΙ-ΖΩ» οι χειροτεχνίες προσφέρονται για δημιουργική έκφραση, καλλιέργεια καλαισθησίας, βελτίωση και αύξηση δεξιοτήτων, καθώς και αύξηση της μυϊκής ισχύος, κινητικότητα μιας άρθρωσης και συντονισμός ματιού – χεριού. Επίσης υπάρχει θεατρικό, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, κοινωνικές διαλέξεις, ομάδα γιόγκα, η οποία αποτελεί μία διαδικασία που με την εφαρμογή της φιλοσοφίας και της πρακτικής της δίνει στους ανθρώπους τη δύναμη να εξελιχθούν προς την κατεύθυνση μίας καλύτερης υγείας και ευημερίας, ημέρα εξόδου, καφέ και διασκέδασης, αξιολόγηση από φυσίατρο, ενημέρωση για προνοιακά δικαιώματα και νομική συμβουλευτική υποστήριξη.
Όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται εθελοντικά, ενώ για πληροφορίες μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει στο τηλ. 6948407603, από Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες 10.00-13.00 και 17.00-20.00.

Σκοποί του Συλλόγου
«Οι συναντήσεις μας έχουν ως βασικό άξονα την κοινωνία (με την πνευματική έννοια του όρου) και τη δημιουργικότητα. Κύριος σκοπός είναι η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών αυτών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους, προσφέροντας ευκαιρίες για συνάντηση, μάθηση και συνεργασία, καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τη ΣκΠ» επισήμανε η κ. Γιούλη Στανίση.
Τα μέλη αναπτύσσουν τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. «Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δύναμη να βοηθήσουμε να αλλάξει ο κόσμος μας, να εμπνεύσουμε, να δώσουμε κίνητρο και ελπίδα, ώστε να ενώσουμε τους ανθρώπους της πόλης μας χωρίς διακρίσεις και κοινωνικές αδικίες» σημείωσε η ίδια.
Επίσης, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, άλλος σκοπός «είναι και για να ενημερώσουμε τους φορείς και τους ανθρώπους με σκλήρυνση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία είναι πολλαπλά, όπως πολλαπλή είναι και η σκλήρυνση, και κυρίως να δείξουμε ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα πέρα από το κινητικό, διότι σε εμάς υπάρχουν και προβλήματα μη ορατά» επισήμανε.
Κεντρικό μήνυμα του Συλλόγου είναι: «Η ζωή δεν τελειώνει με τη διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Αλλάζει. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε μαζί. Αλλά-ζουμε μαζί».

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία αυτοάνοση νόσος, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να προκαλείται στην αρχή φθορά της μυελίνης και στη συνέχεια να δημιουργούνται πλάκες (ουλές). Τα συμπτώματα εξαρτώνται από ποιο μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει πληγεί. Αυτά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και τον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφριά έως και πολύ βαριά. Μπορεί επίσης να απομακρυνθούν από μόνα τους ή με τη βοήθεια φαρμάκων ή άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το