Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: «Καμπάνα» σε πανεπιστημιακό γιατρό για «φακελάκι»

Τελεσίδικα καταδικάστηκε από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών του ΕΣΥ χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος συνελήφθη πριν από σχεδόν δύο χρόνια για «φακελάκι» που πήρε από ασθενή για εγχείρηση καταρράκτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η ποινή αφορά πολύμηνη στέρηση μισθού. Στο ποινικό σκέλος, ο γιατρός έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 18 μηνών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Ο καθηγητής συνελήφθη στις 16 Οκτωβρίου του 2017 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. στο ιδιωτικό του ιατρείο, την ώρα που εισέπραττε από συγγενείς του ασθενούς το ποσό των 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα για εγχείρηση καταρράκτη.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ασθενούς, ο γιατρός είχε ζητήσει το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό προκειμένου να παρακαμφθεί η λίστα αναμονής και να χειρουργηθεί κατά προτεραιότητα. Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία προέβλεπε η πληρωμή να γίνει μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής δεν τήρησε τη συμφωνία αρχικά, αλλά υποχρεώθηκε να απευθυνθεί εκ νέου στον πανεπιστημιακό γιατρό, όταν παρουσίασε κάποια μετεγχειρητική επιπλοκή. Εκείνος, σύμφωνα με την καταγγελία του, δεν τον δέχτηκε, γιατί δεν είχε τηρήσει τη συμφωνία. Ο ασθενής δέχτηκε τις φροντίδες άλλου γιατρού στο νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια προέβη σε καταγγελία στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Ένας από τους δύο άνδρες που παρουσιάστηκαν στο ιατρείο του καθηγητή ως γιοι του ασθενούς με σκοπό να τακτοποιήσουν την οφειλή, ήταν αστυνομικός, ο οποίος τον συνέλαβε μόλις εισέπραξε το «φακελάκι».

Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, ο καθηγητής ισχυρίστηκε πως η αμοιβή δεν αφορούσε την εγχείρηση, η οποία έγινε στο νοσοκομείο και ήταν δωρεάν, αλλά τη μετεγχειρητική φροντίδα που του παρείχε στο ιδιωτικό του ιατρείο. Δεν έπεισε όμως το δικαστήριο, καθώς από τα βιβλία του ιατρείου που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψή του προέκυψε πως ο καταγγέλλων δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το ιατρείο του ως ασθενής.

Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους η συγκεκριμένη υπόθεση ενδέχεται να αποτελέσει πιλότο και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έως τώρα γιατροί που πιάνονταν με «φακελάκι» αθωώνονταν, επειδή είχαν εισπράξει τα χρήματα στα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ο γιατρός είχε μηνύσει τότε τον διοικητή και τα μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου, υποστηρίζοντας πως είχε πέσει θύμα πλεκτάνης, αλλά οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν.

Είχε επιστρέψει με …προαγωγή ως διευθυντής
Μετά τη σύλληψη και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πανεπιστημιακού γιατρού, ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Αδαμίδης, προέβη στην αναστολή άσκησης των καθηκόντων του για διάρκεια 30 ημερών, όπως προβλέπεται. Στη συνέχεια, και μετά τη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, το Δ.Σ. του νοσοκομείου αποφάσισε την απαγόρευση άσκησης κλινικού έργου μέχρι να τελεσιδικήσει το πειθαρχικό, όπου παραπέμφθηκε με το ερώτημα της απόλυσης.

Ωστόσο, ο ίδιος είχε καταφέρει να επανέλθει στα καθήκοντά του, και μάλιστα αναβαθμισμένος ως …διευθυντής, με προαγωγή που του έκανε το Πανεπιστήμιο! Όπως κατήγγειλε τότε με επίσημη ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική οργάνωση «Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα – Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας», τον επανέφερε το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, καθώς αποφάσισε πως το ΔΣ δεν είχε την αρμοδιότητα να απαγορεύσει στον γιατρό την άσκηση του κλινικού του έργου. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, ο καταδικασθείς για δωροδοκία πανεπιστημιακός γιατρός προήχθη, ακαδημαϊκά, (!) λίγο μετά την καταδικαστική απόφαση, αφού εκλέχτηκε διευθυντής Τομέα στο Τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ.

Ωστόσο, καμία από τις δύο παραπάνω αποφάσεις δεν είχαν ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς λίγο μετά την επαναφορά του στο νοσοκομείο, ο καθηγητής παραιτήθηκε αυτοβούλως από το κλινικό έργο, διατηρώντας μόνο αυτά της διδασκαλίας και της έρευνας.
Εκκρεμεί η πειθαρχική διαδικασία και για την ακαδημαϊκή του ιδιότητα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το