Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος σε Γεωργαντά:«Καθαρή κοροϊδία τα 150 ευρώ στους καστανοπαραγωγούς»

Απαντήσεις για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσά ενίσχυσης μέσω de minimis που ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν στους καστανοπαραγωγούς της Μαγνησίας, ζήτησε να λάβει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής κατήγγειλε τον απροκάλυπτο εμπαιγμό των καστανοπαραγωγών εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς τους είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για πολύ υψηλότερα ποσά ενισχύσεων.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στις 20/01/2023 ανακοινώθηκαν τα ποσά αποζημιώσεων μέσω de minimis σε πυρηνόκαρπα, μήλα και κάστανα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονομικής προσβολής. Για την καλλιέργεια του κάστανου αποφασίστηκε η ενίσχυση με 150 ευρώ ανά στρέμμα, ποσό που σύμφωνα με τους παραγωγούς επ’ ουδενί δεν καλύπτει την αξία της ζημίας τους, ενώ δεν είναι συμβατό ούτε με όσα είχαν υποσχεθεί οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τοπικά.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των καστανοπαραγωγών, η υπόσχεση που είχαν λάβει ήταν για αποζημιώσεις 290-500 ευρώ το στρέμμα, ποσά που θα κάλυπταν τουλάχιστον σε αποτελεσματικό επίπεδο τη ζημία που υπέστη η παραγωγή τους και θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
«Τα 150 ευρώ ανά στρέμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συνιστούν καθαρό εμπαιγμό, καθώς η φετινή παραγωγή είναι σχεδόν κατεστραμμένη, ενώ όσα προϊόντα πουλήθηκαν, είχαν κατά πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με άλλες χρονιές», τόνισε ο Βουλευτής. Ενδεικτικά, φέτος το κάστανο πουλήθηκε στα 0,70-0,90 λεπτά το κιλό, ενώ άλλες χρονιές η τιμή του κυμαινόταν στα 2,30-2,80 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές αυτές σημαίνουν πρακτικά απώλεια εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς μέχρι και 70-90%, με αποτέλεσμα η ενίσχυση των 150 ευρώ ανά στρέμμα να μην φτάνει ούτε τα βασικά τους έξοδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το