Τοπικά

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Είναι στο γονίδιο του λαού μας να αντέχει, να αγωνίζεται και να τολμά»

Σε δήλωσή του για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

«Τιμούμε την 25η Μαρτίου του 1821 που αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους. Με το φετινό εορτασμό συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας με ηρωϊσμό, ατσάλινη θέληση και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δικαιοσύνη, και άλλαξαν την ιστορική μας μοίρα.
Τα 400 χρόνια της Οθωμανικής κατοχής κράτησαν τους Έλληνες μακριά από την Αναγέννηση, τη Μεταρρύθμιση, τη Γαλλική Επανάσταση και τη Βιομηχανική Επανάσταση που άλλαξαν και καθόρισαν την ιστορική εξέλιξη της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 άντλησε έμπνευση και βασίστηκε στις ιδέες και τα οράματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και έγινε το πρώτο κίνημα που ευδοκίμησε σε ευρωπαϊκό έδαφος και πέτυχε το στόχο του.
Η νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία απέδειξε πως ο αγώνας για ισότητα και ελευθερία δικαιώνεται όσο ισχυρό και αν είναι ένα καθεστώς και τα μεγέθη δεν παίζουν κανένα ρόλο για εκείνους που πολεμούν με το δίκιο στο πλευρό τους.
Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου γίνεται σε ένα κλίμα «δυστοπικό» και «δυσοίωνο» μέσα στην πανδημία που παράγει πολλαπλές και αλυσιδωτές κρίσεις σε επίπεδο υγειονομικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό. Το δημόσιο σύστημα υγείας στα όριά του, οικονομική δυσπραγία, κοινωνικές εκρήξεις και γενικευμένη καταστολή συνθέτουν μια νέα σκοτεινή εποχή. Οι αξίες, τα ιδεώδη και τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης είναι παρακαταθήκη για όλους εμάς, τώρα, για το μέλλον και για πάντα, να παλεύουμε και να διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ελευθερία, την ισονομία και τη δικαιοσύνη με το κεφάλι ψηλά.
Οι αγωνιστές του ’21 μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους, αλλά η ελευθερία «θέλει αρετή και τόλμη» όχι μόνο για να αποκτηθεί, αλλά και για να κρατηθεί. Ο αγώνας τους παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος και μας καλεί να τον αναστοχαστούμε και να τον δικαιώσουμε υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι στο γονίδιο του λαού μας να αντέχει, να αγωνίζεται και να τολμά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το