Ελλάδα

Ακρόπολη: Στην αντεπίθεση οι αρχαιολόγοι για το αναβατόριο ΑμεΑ

Τις δικές του θέσεις για το παροπλισμένο αναβατόριο ΑμεΑ της Ακρόπολης έκανε γνωστές ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την προτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να παραιτηθεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων -μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τον μαθητή ΑμεΑ που δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη- τονίζεται ότι «το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης δεν έμεινε εκτός λειτουργίας από αμέλεια».
Αντ’ αυτού, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, «(σ.σ. το αναβατόριο) από το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε ο ΣΕΑ από τους εμπλεκόμενους συναδέλφους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, το αναβατόριο ΑΜΕΑ της Ακρόπολης «από το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων, αλλά και από την κακή κατάσταση των τειχών στο σημείο το οποίο αυτό εδραζόταν» και «για την προστασία του κοινού τον Νοέμβριο του 2018 αποφασίστηκε η προσωρινή παύση λειτουργίας του».

ΣΕΑ: Το υπουργείο Πολιτισμού ήταν ενήμερο για το πρόβλημα με το αναβατόριο στην Ακρόπολη
Στη συνέχεια, ο ΣΕΑ υπογραμμίζει για το επίμαχο θέμα στην Ακρόπολη ότι «για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στερεώσεων, μετά από τη σύνταξη ειδικών μελετών, οι οποίες εκτελέστηκαν από την Υ.Σ.Μ.Α. (σ.σ. Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης), ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019».
Συνεπώς, σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «η ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ, διοικητική και πολιτική, ήταν ενήμερη εξαρχής για το πρόβλημα με το αναβατόριο και την πολύμηνη πορεία των εργασιών», το ίδιο και «ο πληροφοριακός κόμβος του Υπουργείου, ενώ η ίδια ενημέρωση παρέμεινε αναρτημένη για όποιον ενδιαφερόταν για το θέμα μέχρι την επαναλειτουργία του αναβατορίου τον περασμένο Μάιο και αφού επισκευάστηκαν και οι φθορές που είχαν προκληθεί από την πτώση κεραυνού λίγο μετά την αποκατάσταση του προβλήματος των πρανών!».

«Εωλες διοικητικά πράξεις» του ΥΠΠΟΑ
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΑ, «η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. επιλέγει να αγνοήσει όλα τα παραπάνω, την αγωνία και την προσπάθεια των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων που παλεύουν με τα πολυάριθμα προβλήματα ενός χώρου με τεράστια επισκεψιμότητα και προσπαθούν διαρκώς να ανανεώνουν τις απαρχαιωμένες υποδομές».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καταλήγοντας, χαρακτηρίζει «έωλες διοικητικά πράξεις» το αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να παραιτηθεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το