Τοπικά

Ακέφαλο το Πανεπιστήμιο λόγω του νέου Νόμου

Τους έντονους προβληματισμούς τους για τη δυσλειτουργία που έχει επιφέρει ο Νόμος εκλογής πρύτανη για τη διοίκηση των πανεπιστημίων, εξέφρασαν χθες πανεπιστημιακοί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Σαράτση από τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών με τίτλο «Το πανεπιστήμιο ακέφαλο και απαξιωμένο. Ατενίζοντας τους «Νέους Ορίζοντες».

Ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ομιλητής στην εκδήλωση κ. Νικήτας Μυλόπουλος ανέφερε πως «το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παραμένει ουσιαστικά ακυβέρνητο, χωρίς διοίκηση, από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και έγιναν οι πρώτες εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης, ενώ τον Μάιο θα γίνουν ξανά εκλογές. Ο νέος Νόμος για την ανάδειξη του πρύτανη έχει αποτύχει στην πράξη. Και χωρίς να αλλάξει ο νόμος, το υπουργείο κάνει ξανά εκλογές. Και το πιθανότερο είναι να έχουμε πάλι το ίδιο αδιέξοδο. Επίσης τέλη Φεβρουαρίου λήγει η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής και δεν έχει ακουστεί τίποτα για το τι θα γίνει μετά. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αποσυρθεί ο νόμος, καθώς πίσω από αυτόν κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία συρρίκνωσης και υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και μετάλλαξής τους σε κάτι άλλο».
Από την πλευρά της η αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών και Πληροφορικής, και με καταγωγή από τον Αλμυρό, κ. Γραμματή Πάντσιου, ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα στον νόμο και πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις, όπως στον αριθμό των εσωτερικών μελών που εκλέγονται για το συμβούλιο διοίκησης».

Το πανεπιστήμιο χρειάζεται διπλάσιο αριθμό καθηγητών

Τον διπλασιασμό των διδασκόντων στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα από προσλήψεις, ζητεί ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.
Οι πανεπιστημιακοί απεργούν σήμερα ζητώντας μεταξύ άλλων αυξήσεις στους μισθούς τους αλλά και κάλυψη των πολλών που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό.
Στη Γενική Συνέλευση του ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα και στο θέμα που αφορούσε στις προτεινόμενες από την ΠΟΣΔΕΠ κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε ομόφωνα απεργιακή κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Η πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων κ. βανέσα Κατσαρδή ανέφερε «πως οι πανεπιστημιακοί δέχτηκαν πολλές μειώσεις στις αποδοχές από τους μνημονιακούς νόμους. Την ίδια στιγμή άλλοι κλάδοι, όπως δικαστικοί, σώματα ασφαλείας, πήραν τελευταία κάποιες αυξήσεις. Ήρθε λοιπόν ο καιρός το ίδιο να συμβεί και με τους πανεπιστημιακούς που πρέπει να ζουν αξιοπρεπώς».
Επίσης αναφέρθηκε και στις ελλείψεις διδασκόντων λέγοντας πως ζητάμε την αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ αλλά και των προσλήψεων σε καθηγητές και εργαζόμενους. Το πανεπιστήμιο χρειάζεται να διπλασιάσει τον αριθμό μελών ΔΕΠ. Δεν τηρείται αυτή τη στιγμή ούτε η αναλογία ένας προς ένας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το