Τοπικά

Ακαρπία στα ελαιόδεντρα του Αλμυρού

elaiodentra.medium

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Μακρής απευθύνθηκε με έγγραφό του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Βουλευτές του Ν. Μαγνησίας, στον ΕΛ.Γ.Α. και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχετικά με την ακαρπία των ελαιόδεντρων, που παρατηρείται κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, στα διοικητικά όρια του Δήμου, σε βαθμό που ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί μειωμένη καρπόδεση των ελαιόδεντρων πιθανώς λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες χειμερινής περιόδου, παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας κατά τις κρίσιμες περιόδους, άκαιρες βροχοπτώσεις την άνοιξη, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που συνέπεσαν με την περίοδο της άνθισης των ελαιοδέντρων) που ενδεχομένως να είχαν σαν συνέπεια να παρεμποδιστεί η διαδικασία της γονιμοποίησης.
To ποσοστό καρποφορίας εκτιμάται κατά μέσο όρο περίπου στο 20-30% μιας πλήρους εσοδείας – ενώ σε κάποιες περιοχές παρατηρείται πλήρης ακαρπία – και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό με δεδομένο ότι η παραγωγή την περυσινή χρονιά ήταν σχεδόν μηδενική, οι ενέργειες δε που έγιναν για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης δεν είχαν μέχρι σήμερα κάποιο αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά, για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, επισημαίνεται ότι η τελευταία ικανοποιητική παραγωγή στην περιοχή σημειώθηκε την ελαιοκομική περίοδο 2012-2013, γεγονός που ενδεχομένως να καταδεικνύει ότι το φαινόμενο οφείλεται σε παράγοντες πέραν των καιρικών συνθηκών που θα πρέπει να διερευνηθούν και να ταυτοποιηθούν επιστημονικά.
Σημειώνουμε επίσης, ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή αριθμεί περίπου 2.000.000 δέντρα και ότι υπάρχουν αποκλειστικά ελαιοκομικές περιοχές (Αμαλιάπολη, Πτελεός, Αχίλλειο, Άγιοι Θεόδωροι), όπου το εισόδημα των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτή. Όπως είναι φυσικό, οι ελαιοκαλλιεργητές μετά τις μειωμένες σε μεγάλο βαθμό παραγωγές των ελαιοκομικών περιόδων 2013-2014 και 2014-2015 και τη μηδενική παραγωγή της περιόδου 2015-2016, ενόψει της διαφαινόμενης μειωμένης παραγωγής της τρέχουσας περιόδου, βρίσκονται σε απόγνωση.
“Με δεδομένη την γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αιτούμαστε στους αρμόδιους φορείς, αφού εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών της περιοχής μας, κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων αποζημιώσεων στο άμεσο μέλλον, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μειωμένης παραγωγής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική δραστηριότητα”, τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το