Τοπικά

Ajet Imeraj: Ένας μετανάστης στην προσφυγική Νίκη

Ο Ajet Imeraj δεν είχε κλείσει τα 18 χρόνια του, όταν ήρθε με τα πόδια από την Αλβανία στην Ελλάδα λίγο μετά το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές του 1990. Έπειτα από δυόμιση δεκαετίες στη χώρα μας κι αφού ορθοπόδησε οικονομικά, εμπλέκεται με τα διοικητικά της Νίκης Βόλου.
Ο 44χρονος Αλβανός από το καλοκαίρι του 2017 κατέχει τη θέση του α’ αντιπροέδρου στη Διοικούσα Επιτροπή ποδοσφαίρου του ιστορικού σωματείου της Νέας Ιωνίας με τις προσφυγικές καταβολές. Ένας μετανάστης έχει ενεργό ρόλο στη Νίκη Βόλου, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να εξελιχθεί σε εργαλείο ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τροπόγια. Πρόκειται για μία μικρή πόλη στη Βόρεια Αλβανία, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στο… Χόλιγουντ. Πριν από δέκα χρόνια ακριβώς, στις κινηματογραφικές αίθουσες κυκλοφόρησε η ταινία «Αρπαγή» με πρωταγωνιστή τον Ιρλανδό σταρ Λίαμ Νίσον. Τότε υποδύθηκε έναν απόστρατο πράκτορα της CIA, ο οποίος έφτασε μέχρι εκεί, αντιμετωπίζοντας μέλη της αλβανικής μαφίας, που είχαν απαγάγει την κόρη του. Η Τροπόγια είναι επίσης η πόλη καταγωγής του Σαλί Μπερίσα, προκατόχου του Έντι Ράμα, στον πρωθυπουργικό θώκο της Αλβανίας.

Από τη Βόρεια Αλβανία, λοιπόν, ο Ajet Imeraj, ο οποίος στην πόλη μας είναι περισσότερο γνωστός με το όνομα Νίκος, θυμήθηκε το παράτολμο ταξίδι του τον χειμώνα του 1991. «Εκείνη τη χρονιά ήμουν στη Σκόδρα. Μόλις είχα γραφτεί στο πανεπιστήμιο. Ήρθα στην Ελλάδα όπως όλοι: Με τα πόδια μέσα από τα βουνά. Έφτασα πεζός στα Τρίκαλα μέσα σε επτά ημέρες. Αργότερα βρήκαμε ένα αυτοκίνητο που μας έφερε στον Βόλο και έκτοτε μένω μόνιμα εδώ», εξομολογήθηκε ο παράγοντας της Νίκης Βόλου, ο οποίος ακολούθησε τότε το ίδιο δρομολόγιο με ενάμισι εκατομμύριο συμπατριώτες του. Αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, θα θυμηθούμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχαμε την κατάρρευση του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος και την παραίτηση του τελευταίου δικτάτορα της γείτονος Ραμίζ Αλία, γεγονός που προκάλεσε τη μαζική έξοδο Αλβανών μεταναστών.
Ο Νίκος Imeraj επί σειρά ετών ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες, ενώ τώρα είναι έμπορος οπωροκηπευτικών. Η οικονομική άνεση που απέκτησε, του έδωσε την ευκαιρία να γίνει παράγοντας στη Νίκη Βόλου. «Στην αρχή βοηθούσα την ομάδα με τη μορφή χορηγιών. Είχα και τα παιδιά μου στην ομάδα. Η μεγάλη κόρη μου ήταν στην ομάδα μπάσκετ της Νίκης, ενώ ο γιος μου έπαιζε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες. Το 2017 ανέλαβα καθήκοντα στη Διοικούσα Επιτροπή μαζί με τον Βασίλη Βενέτη, ο οποίος κατέχει τη θέση του έτερου αντιπροέδρου. Η Νίκη είναι ομάδα που κουβαλά μεγάλη ιστορία. Ήθελα να βοηθήσω όσο μπορώ και όπως μπορώ», εξομολογήθηκε ο Αλβανός επιχειρηματίας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην αποδοχή του κόσμου στο πρόσωπό του, όσο και για το… απωθημένο του έπειτα από τόσα χρόνια στην Ελλάδα: «Οι Έλληνες είναι φιλόξενος λαός, ενώ πλέον δεν θεωρώ ότι ανήκω κάπου αλλού. Ήρθα παιδί και τα μαλλιά μου γκριζάρισαν. Το διαβατήριο γράφει Ajet, αλλά όλοι Νίκο με φωνάζουν. Το μόνο παράπονο είναι ότι έπειτα από 27 χρόνια δεν έχω καταφέρει να πάρω την ελληνική υπηκοότητα. Ο αδερφός μου πρώτα έζησε εδώ μία επταετία. Αργότερα πήγε Ιταλία και μέσα σε πέντε χρόνια πήρε την υπηκοότητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το