Οικονομία

Airbnb: Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα

Σε εκτεταμένους ελέγχους προχωρά η ΑΑΔΕ με φόντο τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Η ΑΑΔΕ προσπαθώντας να εντοπίσει τους συγκεκριμένους φορολογούμενες σκοπεύει να αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει ενώ παράλληλα πρόκειται να πραγματοποιήσει και επιτόπιους ελέγχους με ελεγκτές οι οποίοι θα προσποιούνται τους…πελάτες.

Από τις εκτιμήσεις προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ανέρχονται σε 90.000. Την ίδια ώρα από τους προαναφερθέντες οι 55.000 έχουν εγγραφεί στο μητρώο ενώ 35.000 δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους.
Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις με βάση τις οποίες αρκετοί εξ αυτών που έχουν εγγραφεί δεν δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτούν από τις μισθώσεις.

Την ίδια ώρα όσοι εντοπίζονται να μην έχουν κάνει την εγγραφή τους θα πληρώνουν πρόστιμο 5.000 ευρώ ενώ θα έχουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος με προσαυξήσεις. Ακόμη όσοι έχουν εντοπίσει λάθη και παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση μπορούν να τα διορθώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία, καθώς τα τελικά στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018 θα αποτυπωθούν στις φετινές δηλώσεις και θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που προβλέπει η νομοθεσία (15% έως 45%).

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα και τις μισθώσεις του 2018 στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το