Ελλάδα

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Κουρουμπλή στη Βουλή για το Σαρωνικό

Σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και ζήτησε να παραιτηθεί.

Ο αρχηγός της ΝΔ καταλόγισε στα κυβερνητικά στελέχη που νωρίτερα είχαν πάρει το λόγο ότι ή δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης ή προσπαθούν να την υποβαθμίσου προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αστοχίες.

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε τα εξής ερωτήματα:

– Γιατι δόθηκαν δύο παρατάσεις του αξιόπλοου του δεξαμενοπλοίου από την επιθεώρηση πλοίων;

– Αν αποδόθηκαν ευθύνες σε εκείνους που έκριναν ότι το πλοίο είναι αξιόπλοο;

– Το 2012 βούλιαξε δεξαμενόπλοιο στον κόλπο τις Ελευσίνας. Γιατί τότε δεν υπήρξε πρόβλημα;

«Αυτό που σας χρεώνω είναι ότι υποτιμήσατε την κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ναυτιλίας και τον επέκρινε ότι έπρεπε να περάσουν τρείς ημέρες ώστε να κινητοποιηθούν οι αρχές. Επικαλούμενος επίσης σχετικά έγγραφα είπε ότι ο κ. Κουρουμπλής λέει ψέματα αναφορικά με το χρόνος κατάθεσης αιτήματος προκειμένου να σπεύσει για βοήθεια το ειδικό πλοίο της ΕΕ.

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στον υπουργό Ναυτιλίας.

Κουρουμπλής: «Το Μητσοτακεικο έχει μάθει να λέει ψέματα»

Μητσοτακης: Ντροπή σας.

Κουρουμπλής: Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε.

Μητσοτάκης: Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του υπουργού ο οποίος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.

Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ όσο μου το ζητάτε.

Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζατε ότι έφυγε η κηλίδα για να ενημερώσετε τους δημάρχους; Πότε συνεδρίασε το συντονιστικό και πότε ενημερώσατε τους τοπικούς φορείς για το τι έπρεπε να κάνουν;

Στο σημείο αυτό υπήρξε νέα αντιπαράθεση με τον αρχηγό της της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον υπουργό ότι είναι υπόλογος και να του συστήνει να μην του υψώνει τον τόνο της φωνής του.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο υπουργός ζήτησε την συνδρομή του ειδικού πλοίου της ΕΕ στις 13 Σεπτεμβρίου τρείς ημέρες από την βύθιση του πλοίου.

Απαντώντας ο κ. Κουρουπλής αναρωτήθηκε γιατί έχει τέτοιο μένος εις βάρος του ο κ. Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε πάντως ότι πράγματι η συνδρομή του πλοίου της ΕΕ έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου διότι πριν το σκάφος ήταν σε αποστολή

Σε ότι αφορά τις παρατάσεις για το αξιόπλοο του δεξαμενοπλοίου είπε ότι αυτή ήταν μια συνήθης πρακτική «Το υπουργείο έδωσε τρείς παρατάσεις και ο ελληνικός νηογνώμονας 19» υπογράμμισε.

Δικαιολογήθηκε τέλος λέγοντας ότι την ευθύνη εκπόνησης και εκτέλεσης του σχεδίου δεν την έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Έντονη κριτική κατά του υπουργού επιφύλαξαν και οι άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Μανιάτης (ΔΗΣΥ) ζήτησε την παραίτηση του ενώ ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) κατηγόρησε σύμβουλο του υπουργού ότι έκανε μορφασμούς και ότι χαμογελούσε ειρωνικά.

Η πρώτη παρέμβαση Κουρουμπλή

Νωρίτερα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Παναγιώτης Κουρουπλής.

«Μας καταγγέλουν, και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε. Κάναμε ότι μπορούσαμε και εγώ πιστεύω ότι ήμασταν αποτελεσματικοί», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε ένα μήνα, σαράντα ημέρες τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.

Ο κ Κουρουπλής επανέλαβε τι έγινε από τη στιγμή που έφτασε στο υπουργείο Ναυτιλίας η είδηση ότι κινδυνεύει με βύθιση το δεξαμενοπλοίο Αγία Ζώνη.

Απάντησε επίσης στην κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το αντιρρυπαντικό σκάφος της ΕΕ, αντιτείνοντας ότι έλειπε για αποστολή και ότι μόλις επέστρεψε την Τρίτη το βράδυ ναυλώθηκε από το δημόσιο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι σε τρείς εβδομάδες θα γνωρίζουμε για την έκταση του προβλήματος. Δήλωσε πάντως ότι οι ειδικοί τονίζουν ότι οι συέπειες από τη ρύπανση είναι αντιστρέψιμες.

Στην Επιτροπή έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, για να την ενημερώσουν, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των περιοχών που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα, καθώς και αρμόδιοι παράγοντες και φορείς.

Νωρίτερα το πρωί έγινε ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.κ. Κουρουμπλή και Σαντορινιό, όπως επίσης και από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.

Προανήγγειλε συμφωνία με …Ισραήλ και Κύπρο

Με κινήσεις εντυπωσιασμού επιχειρεί εκ των υστέρων η κυβέρνηση να περιορίσει τις συνέπειες από την ρύπανση του Σαρωνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουπλής αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας, του Ισραήλ και της Κύπρου προκειμένου να υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία θα υπογραφεί εως τα τέλη του χρόνου. Οι εξαγγελίες του κ Κουρουπλή έγιναν κατά την κλειστή συνεδρίαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το πρωί πριν την συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος.

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν εξηγήσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε.

«Ατυχία που έγινε νύχτα και είχε μαζούτ»

Απορίες… εκφράζει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής για το τι ακριβώς συνέβη με την βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε ατυχία (!) το γεγονός ότι το πλοίο βυθίστηκε νύχτα.

«Το λιμενικό στις 5:20 το πρωί είχε λάβει σήμα για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος και έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Η ατυχία του όλο εγχειρήματος είναι πως το πλοίο βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ και όχι πετρέλαιο» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε στο σημείο της αναμέτρησης με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απορρύπανσης. Η προσπάθεια έχει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και ξανασημειώνω πως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πουθενά χημικά. Σε ένα μήνα θα κάνουμε την πρώτη ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας».

Για την απόδοση ευθυνών είπε: «Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία. Καταθέτουμε άμεσα τροπολογία πλου η οποία θα περιορίζει την διάρκεια ζωής των αντίστοιχων πλοίων».

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το