Τοπικά

Αγοραστική …νηνεμία για τους παράκτιους αλιείς – Σημαντική πτώση στην κατανάλωση ψαριών

Σημαντική πτώση εμφανίζει η κατανάλωση ψαριών, παρότι διανύουμε την περίοδο της σαρακοστής και οι πιστοί στρέφονται σε νηστίσιμα είδη. Οι αλιείς του νομού καταγράφουν μείωση στον τζίρο τους και ζητούν μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία, καθώς το κόστος παραγωγής, όπως στο πετρέλαιο, αυξάνεται συνεχώς.
Η πανδημία έχει επηρεάσει ένα σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι οι αλιείς, που στη χερσαία Μαγνησία αριθμούν κοντά στα 1.000 άτομα, ενώ τα καΐκια που δραστηριοποιούνται αγγίζουν τα 700.
«Η μείωση στην κατανάλωση αγγίζει το 40%» τόνισε ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων χερσαίας Μαγνησίας κ. Χρήστος Ξηραδάκης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και πρόσθεσε πως «ο βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι πως δεν λειτουργεί η εστίαση. Η μείωση του τζίρου σημειώνεται και τώρα που διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής ενώ άλλα χρόνια υπήρχε μια τόνωση στην κατανάλωση, επειδή ο κόσμος στρεφόταν στα νηστίσιμα είδη».
Παράλληλα ένας ακόμη λόγος μείωσης της κατανάλωσης είναι σύμφωνα με τον ίδιο οι περιορισμοί στη μετακίνηση. «Πριν τη δεύτερη καραντίνα ο κόσμος κατέβαινε στο σημείο της παραλίας, όπου βρίσκονται καΐκια, και αγόραζε ψάρια. Τώρα δεν το κάνει με την ίδια ένταση, γιατί υπάρχει ο περιορισμός με τα δύο χιλιόμετρα. Επίσης πολλοί από τους συμπολίτες που νηστεύουν, είναι ηλικιωμένοι που εξαιτίας της πανδημίας, φοβούνται να κυκλοφορήσουν, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού».

Σταθερές οι τιμές
Οι τιμές στα είδη παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια. «Αναφορικά με τις τιμές που πουλάμε εμείς οι αλιείς στα καΐκια, μπορούμε να πούμε ότι παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα το ένα κιλό στις σουπιές που είναι και από τα πιο δημοφιλή σαρακοστιανά είδη, πωλείται στα δέκα ευρώ, ενώ δέκα ευρώ είναι και η τιμή στο ένα κιλό χταπόδι. Επίσης στα επτά ευρώ βρίσκεται η τιμή στα θράψαλλα, ενώ και ο μπακαλιάρος έχει ελκυστική τιμή, γύρω στα δώδεκα ευρώ κατά μέσο όρο. Ακόμη το ένα κιλό γόπες πωλούνται στα πέντε ευρώ και τα σαυρίδια στα 6-7 ευρώ».
Ο κ. Ξηραδάκης πρόσθεσε πως «λόγω της διακοπής της ερασιτεχνικής αλιείας στην περίοδο της καραντίνας υπάρχει μια άνοδος στα ιχθυαποθέματα του Παγασητικού Κόλπου, που αυτό θα φανεί περισσότερο το επόμενο διάστημα».

Μεγαλύτερη στήριξη
Οι αλιείς αναφέρουν πως η βοήθεια που έχουν λάβει από το κράτος μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πτώση της αγοραστικής κίνησης.
«Λάβαμε την περασμένη Άνοιξη τα 800 ευρώ, όπως συνέβη άλλωστε με πολλές χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, και στη συνέχεια υπήρξε μια βοήθεια από το πρόγραμμα de minimis από το οποίο κάθε αλιέας ανάλογα με τα μέτρα που έχει το καΐκι του, πήρε το αντίστοιχο οικονομικό βοήθημα. Εμείς ζητούμε να υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια. Για παράδειγμα το προηγούμενο διάστημα έτρεξε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το οποίο, όμως αποκλείστηκαν χιλιάδες αλιείς, γιατί δεν διέθεταν ένα δορυφορικό σύστημα που ήταν προϋπόθεση και το οποίο σύστημα οι αλιείς δεν ήταν υποχρεωμένοι να έχουν. Το αποτέλεσμα ήταν το 95% του στόλου των καϊκιών να μείνει εκτός μιας σημαντικής χρηματοδότησης. Και ήδη έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες από τους συλλόγους των αλιέων σε πανελλαδικό επίπεδο».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το