Τοπικά

Αγώνας για δημοκρατία 50 χρόνια μετά το 1973

 

Η διαφύλαξη του αγαθού της δημοκρατίας παραμένει καίριας σημασίας πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα της χθεσινής πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο κατάμεστο από καθηγητές, φοιτητές και πολίτες αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής στο Πεδίον Άρεως παρουσιάστηκαν ξεχωριστές διαστάσεις του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος που αποτέλεσε τομή στη νεότερη ελληνική ιστορία.
Η πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων κ. Βανέσα Κατσαρδή ανέφερε πως «η νέα γενιά είναι πολύ μαχητική. Η ποιότητα της δημοκρατίας σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα και είναι χρέος μας ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να θυμίζουμε στους νέους μας ότι η διαφύλαξη της δημοκρατίας είναι ένας συνεχής αγώνας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων κ. Θεόδωρος Μεταξάς τόνισε πως οι αξίες και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» είναι επίκαιρα σαν έννοιες και πρακτικές στη σημερινή κοινωνία. Και με βάση αυτές τις αξίες οφείλουμε να κινηθούμε».
Από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής κατάληψης στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1973 κ. Κώστας Βογιατζής επισήμανε πως «εκείνες τις ημέρες υπήρξαν και άλλα «πολυτεχνεία» εκτός από της Αθήνας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα. Στην Πάτρα εμείς κάναμε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο που ήταν στο κέντρο της πόλης για 40 ώρες. Από το 1972 παρακολουθούσαμε τα γεγονότα και φτάσαμε στον Νοέμβριο του 1973 που ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια και δεν ήρθε τυχαία. Πριν την κατάληψη είχαμε κάνει στο Πανεπιστήμιο δύο συνελεύσεις. Κρατήσαμε την κατάληψη μέχρι και δύο ώρες μετά την εισβολή του τανκ στο χώρο του πολυτεχνείου».
Από την πλευρά του ο Καθηγητής IAKA κ. Πολυμέρης Βόγλης είπε πως «τον Νοέμβριο του 1973 είχαμε μια εξέγερση της νεολαίας που συμβαίνει σε μια μεταβατική περίοδο για το δικτατορικό καθεστώς του Παπαδόπουλου που προσπαθεί να προωθήσει μια φιλελευθεροποίηση. Οι φοιτητές εκμεταλλεύονται τη χαλαρότητα του καθεστώτος για να διεκδικήσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η δυναμική της εξέγερσης οδήγησε στην αιματηρή καταστολή της με τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Το διαχρονικό μήνυμα είναι πως η κατοχύρωση της δημοκρατίας δεν είναι ποτέ δεδομένη, αλλά αντίθετα θα πρέπει ως ενεργοί πολίτες να είμαστε σε εγρήγορση για να μην βρεθούμε μπροστά σε ανησυχητικά φαινόμενα».


Ο Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Στεργίου τόνισε πως οι φοιτητές που αποτόλμησαν το τότε, όπως φάνταζε απονενοημένο βήμα, αντιστάθηκαν σε μια διακυβέρνηση που ήταν βουτηγμένη στα σκάνδαλα, ασχέτως αν δεν είναι ευρέως γνωστό αυτό, καθώς η ιστορική έρευνα δεν έχει προχωρήσει, ενώ τότε επικρατούσε και λογοκρισία. Η επταετία ήταν μια σκοτεινή περίοδος, όχι μόνο για τις διώξεις των αντιφρονούντων, αλλά γιατί προκλήθηκαν πολλές από τις κακοδαιμονίες που μαστίζουν σήμερα τη χώρα, όπως η οικογενειοκρατία, η ρουσφετολογία».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και διαγωνισμός αφίσας από φοιτητές τον οποίο κέρδισε η προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Θεοδώρα Παπαϊωάννου.
Η ίδια ανέφερε πως «ασχολούμαι επαγγελματικά με την γραφιστική και μαζί με το μεράκι μου αποφάσισα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό. Η αφίσα αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τους πεσόντες του Πολυτεχνείου, τα επτά βασικά συνθήματα, αλλά και το περιεχόμενο της εκδήλωσης».
Ερωτηθείσα για το νόημα του Πολυτεχνείου στη σημερινή γενιά είπε πως «πρέπει να θυμόμαστε αυτούς που αγωνίστηκαν στις μέρες του πολυτεχνείου και να τους τιμούμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το