Τοπικά

Η άγνωστη όψη του «βουνού των Τιτάνων» -Ο Μ. Βαξεβανόπουλος μιλά για τις ομορφιές της Όθρυος από…αέρος (video)

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένας τόπος ανεξερεύνητος, που ξαφνιάζει ευχάριστα με το φυσικό κάλλος του, προβάλλεται μέσα από ένα βίντεο που ετοίμασε μία βολιώτικη εταιρεία αεροφωτογράφισης και εναέριας βιντεοσκόπησης. Ο λόγος για την Όθρυ, το βουνό των μυθικών Τιτάνων, που δεσπόζει στη νοτιοδυτική Μαγνησία. Οι ομορφιές του όρους αποκαλύπτονται μέσα από το βίντεο της «Aerial», το οποίο έχει τον τίτλο «Othris – Μount of Titans». Είναι η δεύτερη κατά σειρά παραγωγή μετά το βίντεο «Pelion myth» που ολοκληρώθηκε πριν από τρεις μήνες, με τους υπεύθυνους της εταιρείας να εξερευνούν τη Μαγνησία από… ψηλά, αφού τα γυρίσματα έγιναν αποκλειστικά με τη χρήση drone.

Το συνεργείο της «Aerial» επισκέφτηκε την Όθρυ μαζί με σπηλαιολόγους από την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Χείρων» που έχει έδρα τον Βόλο και τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο. Κι αυτό γιατί οι συντελεστές επισκέφτηκαν τα δύο σημαντικότερα σπήλαια που υπάρχουν στο βουνό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό που θα παρακολουθήσει το βίντεο διάρκειας 3.37 λεπτών (αναρτήθηκε ήδη στο YouTube) να ανακαλύψουν τις υπόγειες ομορφιές της περιοχής.

Ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος της εταιρείας, είχε την επιστημονική επιμέλεια στα γυρίσματα και μίλησε για το δεύτερο κατά σειρά βίντεο που ετοίμασε η «Aerial» και αφορά στην προβολή της Μαγνησίας. «Η αρχή έγινε πριν από τρεις μήνες με το Πήλιο και μέσα στον Ιούλιο πήρε σειρά η Όθρυς. Η κινηματογράφηση έγινε για να προωθήσουμε τις ομορφιές του τόπου μας και αισιοδοξώ ότι το βίντεο θα χρησιμεύσει για την τουριστική προβολή του νομού», είπε ο κ. Βαξεβανόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε το τι μπορεί να δει κάποιος επισκέπτης στην Όθρυ.
«Στην περιοχή είναι έντονο το μυθολογικό στοιχείο, αφού οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στην Όθρυ κατοικούσανε οι Τιτάνες και ήταν το ορμητήριό τους στη μάχη με τον Δία και τους υπόλοιπους ολύμπιους θεούς. Μάλιστα, στην Τιτανομαχία αναφέρεται ότι από εκεί πετούσανε τεράστιους λίθους προς τον Όλυμπο. Ο μύθος δένει πολύ ωραία με την πλούσια γεωλογική ιστορία του όρους», σημείωσε ο έμπειρος γεωλόγος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εναέριες λήψεις με drone: «Το βίντεο έχει εντυπωσιακά πλάνα. Όταν ολοκληρώσαμε το μοντάζ, δεν χόρταινα να το βλέπω ξανά και ξανά. Η βιντεοσκόπηση με drone κατέγραψε μοναδικές εικόνες, όπως μέσα στη Νεροσπηλιά. Δεν γνωρίζω εάν έχει πετάξει άλλη φορά drone μέσα σε σπήλαιο, όμως στο συγκεκριμένο ενδείκνυται, αφού ο θάλαμος είναι μεγάλος και πετύχαμε πολύ ωραίες λήψεις καθώς το εξερευνούσαμε».
Ο επιστημονικός συνεργάτης της «Aerial» μίλησε τόσο για την επίσκεψη στα σπήλαια της Όθρυος, όσο και στις λίμνες Ζερέλια, που αποτελούν επίσης ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της περιοχής. «Στην Όθρυ λόγω της σύστασης των πετρωμάτων, όπου κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος, υπάρχει μεγάλος αριθμός σπηλαίων. Για την ακρίβεια πάνω από πενήντα εντοπίζονται μόνο στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού και τα περισσότερα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον», τόνισε και κατέληξε: «Στα γυρίσματα επισκεφτήκαμε την Τιτανοσπηλιά και τη Νεροσπηλιά. Η πρώτη έχει μέσα έναν από τους μεγαλύτερους θαλάμους στην Ελλάδα με σταλαγμίτες. Το νερό πέφτει από ύψος 30 μέτρων κι έχει σχηματίσει τους μεγαλύτερους σταλαγμίτες στη Θεσσαλία. Ανάλογου ενδιαφέροντος είναι η Νεροσπηλιά, απ’ όπου διέρχεται ένας μεγάλος υπόγειος ποταμός. Το νερό κυλάει κάτω από το έδαφος και το μήκος του φτάνει το ενάμιση χιλιόμετρο περίπου. Ξεκινάει από την περιοχή του Μέγα Λάκκου, που είναι ψηλά στην Όθρυ. Μετά την έξοδο του σπηλαίου, το ποτάμι συνεχίζει την πορεία του και τα νερά καταλήγουν σ’ ένα πολύ όμορφο φαράγγι, της Νεροσπηλιάς. Επίσης συμπεριλάβαμε πλάνα από τις λίμνες Ζερέλια, για τις οποίες μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη ότι ήταν κρατήρες ηφαιστείου ή ότι είχε καταρρεύσει ο θάλαμος ενός σπηλαίου. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Γεωλογίας Βαγγέλη Λάγιου έδειξε ότι δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη. Η ερευνητική ομάδα έκανε αυτή την ανακάλυψη το 2012, ενώ πρέπει να πούμε επίσης ότι ο μετεωρίτης λίγο πριν πέσει στο έδαφος πριν από χιλιάδες χρόνια έσπασε σε δύο κομμάτια και δημιούργησε τις κυκλικές λίμνες, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο».
Η περιήγηση του Μάρκου Βαξεβανόπουλου στην Όθρυ είχε και μία άλλη όψη, με τον Βολιώτη γεωλόγο να εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι παραμένει αναξιοποίητη: «Δυστυχώς, το βουνό είναι εγκαταλειμμένο. Εντοπίσαμε περιοχές με πάρα πολλά σκουπίδια, αλλά και πολλές αυθαίρετες κατασκευές. Γενικότερα ο άνθρωπος δεν έχει σεβαστεί την Όθρυ, ενώ δεν έχει αξιοποιηθεί ανάλογα. Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις. Το πιο απλό είναι να δημιουργηθούν μονοπάτια που διέρχονται μέσα από περιοχές με έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον και να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες, που θα βοηθούσαν τους επισκέπτες. Υπάρχουν τόσο όμορφα μέρη να δεις στην Όθρυ και είναι κρίμα να μην αναδεικνύεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το