Τοπικά

Αύξηση 50% στο κόστος αγροτικής παραγωγής “Θ”

trakter

Αυξημένο στο ποσοστό της τάξης του 50% διαμορφώνεται την περίοδο της οικονομικής κρίσης το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής, με την αγορά αγροτικών εφοδίων για τις εκτάσεις. Υψηλό, σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, είναι το κόστος για την αγορά φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και την προμήθεια υγρών καυσίμων για τα αγροτικά οχήματα και μηχανήματα. Αντίθετα, η μείωση στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων στις αγορές την ίδια περίοδο ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 40% κατά μέσο όρο λόγω κρίσης, αποτελώντας καίριο πλήγμα στο ήδη μειωμένο εισόδημα των παραγωγών.

Δυσβάσταχτο και απαγορευτικό για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα χαρακτηρίζεται από συνεταιριστές και αγρότες το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής, όπως διαμορφώνεται την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Βάσει των στοιχείων συνεταιριστών και αγροτών, η αύξηση στο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής την περίοδο της οικονομικής κρίσης ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 50%, καθιστώντας απαγορευτική υπό τις παρούσες προϋποθέσεις την προοπτική ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα στο κλίμα της γενικότερης ύφεσης που κυριαρχεί.
Η αγορά των απαιτούμενων για τις εκτάσεις και κυρίως το φυτικό κεφάλαιο εφοδίων αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, καθώς χαρακτηρίζεται ως υψηλό το κόστος για την προμήθεια των απαραίτητων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και των υγρών καυσίμων για χρήση στα αγροτικά οχήματα και αυτοκίνητα, όπως και στα μηχανήματα.
«Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια τόνωσης και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, γενικότερης ύφεσης και έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας. Πρόκειται για μια αύξηση, η οποία την περίοδο της οικονομικής κρίσης ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 50% και είναι από δυσβάσταχτη έως και απαγορευτική για το σύνολο των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα. Παραμένει υψηλό και αυξάνεται συνεχώς το κόστος για την αγορά φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και την προμήθεια των απαιτούμενων για τα αγροτικά οχήματα και αυτοκίνητα, αλλά και τα μηχανήματα υγρών καυσίμων. Δεν μπορεί να αντέξει ο πρωτογενής τομέας ένα τόσο αυξημένο κόστος παραγωγής» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Μείωση  πωλήσεων
Υποχώρηση στο ποσοστό της τάξης του 40% κατά μέσο όρο παρατηρείται την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη διάθεση του συνόλου των αγροτικών προϊόντων στις αγορές.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία συνεταιριστών και παραγωγών, η υποχώρηση στα ποσοστά των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων αποδίδεται στη δραματική, όπως από τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα χαρακτηρίζεται, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Οι έμποροι ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο σχετικά με την αγορά περιορισμένων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, καθώς οι καταναλωτές από την πλευρά τους προμηθεύονται πλέον αποκλειστικά και μόνο τα βασικά και τα αναγκαία και πάντα σε ελάχιστες ποσότητες.
Παράλληλα, μείωση καταγράφεται και στις τιμές χοντρικής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, με τα μήλα φετινής σοδειάς να διατίθενται από τους παραγωγούς του Κεντρικού Πηλίου προς τους εμπόρους στις τιμές των 0,30 έως και 0,45 ευρώ το κιλό πάντα.
«Είναι καίριο το πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα» τονίζει ο κ. Κάπελας «καθώς στο αυξημένο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής πρέπει να συνυπολογιστεί και η μείωση στη διάθεση του συνόλου των αγροτικών προϊόντων, λόγω της αντίστοιχης δραματικής της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα προκειμένου να αγοράζει φρούτα και λαχανικά. Προμηθεύεται αποκλειστικά και μόνο τα βασικά και τα αναγκαία και αυτά σε περιορισμένες ποσότητες. Λόγω της υποχώρησης στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων αναγκαστήκαμε από την πλευρά μας να μειώσουμε και τις τιμές χοντρικής διάθεσης της παραγωγής μας. Το πλήγμα στο ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα είναι καίριο, με το σύνολο των παραγωγών να αδυνατεί πλέον να αντεπεξέρχεται ακόμα και στις βασικές του υποχρεώσεις» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το