Τοπικά

Αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Μαγνησίας μετά τη μείωση των τιμών “Θ”

farmaka

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων για διάφορες παθήσεις στα φαρμακεία της Μαγνησίας και οι οποίες μετά τη μείωση των τιμών εδώ και περίπου δεκαπέντε ημέρες έχουν αυξηθεί. Την ίδια στιγμή επανέρχεται το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων που αναμένεται να απελευθερωθεί πλήρως.

Τουλάχιστον αυτό επισημαίνεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, που υπογραμμίζει πως η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών, ώστε οι εταιρείες να έχουν μεγαλύτερη κέρδη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι υπάρχει μείωση στη διάθεση των φαρμάκων.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης εκτός από τις εξαγωγές φαρμάκων, ένα ακόμη λόγος που έχει οδηγήσει σε αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων το τελευταίο διάστημα, είναι και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας, με συνέπεια και οι φαρμακαποθήκες να προμηθεύονται φάρμακα με περισσότερη αυτοσυγκράτηση. Και βέβαια οι ελλείψεις φαρμάκων αγγίζουν διάφορες παθήσεις, όπως καρδιολογικές.

Παράλληλα ο κ. Ματσιόλης ανέφερε πως ενώ έχουν ανακοινωθεί οι νέες μειωμένες τιμές φαρμάκων ακόμη δεν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τη θετική λίστα φαρμάκων, αυτά δηλαδή που μπορούν να συνταγογραφηθούν από τους γιατρούς, αλλά και για την αρνητική λίστα.

Ακούγονται διάφορα σενάρια για την ένταξη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα μάρκετ, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς και ιδίως τους νέους, είναι η αύξηση των εισφορών στο Ταμείο που καλούνται να πληρώσουν.

Ακόμη ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαναφέρει τα πειθαρχικά συμβούλια στους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Τέλος επανέρχεται το ζήτημα του ωραρίου για τα φαρμακεία, το οποίο, όπως εκτιμά ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναμένεται να απελευθερωθεί πλήρως.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν την κινητοποίηση οι μικροβιολόγοι της Μαγνησίας και πανελλαδικά που αντιδρούν στη μείωση των τιμών των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το