Κόσμος

Αυτός είναι ο χάρτης για τα Κατεχόμενα: Το 28,2% των εδαφών δίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Στόχος φέρεται να είναι η επιστροφή των 90.000 Ελληνιοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση της Κύπρου και παράλληλα και η επιστροφή της Καρπασίας, υπό ειδικό καθεστώς και οι ακτογραμμές να καλύπτουν 50,4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι φέρονται να ζητούν το 29,2% των εδαφών, σημείο που αναμένεται να αναδειχτεί σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.
O «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, επικαλούμενος πληροφορίες από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων, εξηγεί ότι εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, τότε η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

«Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά πλευρά. Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιον της» γράφει ο «Φιλελεύθερος».
«Θα θέλαμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τον έλεγχο των ελληνοκυπριακών αρχών» φέρεται να δήλωσε Κύπριος αξιωματούχους, μιλώντας στο Reuters.
Η σημερινή μέρα θεωρείται καθοριστική για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ακριβώς επειδή οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το εδαφικό και θα παρουσιάσουν χάρτες.

 

 

Την ίδια ώρα, στην «ατζέντα» των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση αλλά και η εφαρμογή λύσης στην Κύπρο.
Το κυπριακό sigmalive.com μεταδίδει ότι στις σημερινές συζητήσεις αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

 
Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές εάν οι Αλέξης Τσίπρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τερέζα Μέι θα μεταβούν στην Γενεύη για να συμμετάσχουν στην διάσκεψη.
Όπως έχει γίνει γνωστό, και οι τρεις ηγέτες διατηρούν στάση αναμονής και θα αποφασίσουν εάν θα μεταβούν στη Γενεύη ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί στις συζητήσεις.
Η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη από τη διαρροή του χάρτη, τονίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις διαπραγματεύσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από όλες τις πλευρές υπευθυνότητα.

 
Άιντε: Ιστορική η αυριανή Διάσκεψη
«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών που είχαν το τελευταίο διήμερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και για την αυριανή Διεθνή Διάσκεψη.
Ο κ. Άιντε δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να επιλύσουν και ορισμένα άλλα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε, και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνεχώς, ενώ οι δύο ηγέτες αυτή τη στιγμή κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, αν και διαβουλεύονται με τις ομάδες τους, για να ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα.
Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Άιντε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το