Πολιτισμός

Αφιέρωμα σε χορούς και τοπικές φορεσιές από τη Θεσσαλία

Ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «Ο Σταυραετός» παρουσίασε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, αντιπροσωπευτικούς χορούς και τοπικές φορεσιές από τη Θεσσαλία.
Την επιμέλεια του λαογραφικού υλικού και τη διδασκαλία των χορών είχε ο κ. Κώστας Τσαπρούνης.
Η εκδήλωση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει».
Παρουσιάζοντας την εκδήλωση ο κ. Τσαπρούνης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, παρόλο που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας παρουσιάζουν ετερογένεια, ως προς την προέλευση, εντούτοις κατόρθωσαν να διατηρήσουν μία κοινή διάλεκτο και παράδοση.
Σημαίνουσα αξία έχουν οι τοπικοί χοροί της νότιας ορεινής Θεσσαλίας. Εδώ οι χοροί είναι κλειστοί, ένα είδος αργού τσάμικου με βαριές κινήσεις όπου έχουν σαφή επηρεασμό από ηπειρώτικες επιδράσεις.

Οι πηλιορείτικοι χοροί, εξήγησε, είναι ολοφάνερα επηρεασμένοι από τους ρυθμούς του Αιγαίου. Ενώ η περιοχή που συνορεύει με τη Μακεδονία, διαμορφώνει κοινούς μουσικούς και χορευτικούς τύπους με αυτήν.
Η θέση των χορευτών είναι αυστηρά καθορισμένη από κοινωνικούς τύπους, ενώ πολλοί χοροί χορεύονταν χωρίς οργανική συνοδεία.
Οι θεσσαλικοί χοροί, παρατήρησε ο κ. Τσαπρούνης, είναι αδικημένοι, ίσως επειδή η περιοχή έχει αργούς, ως επί το πλείστον χορούς, που δεν προσφέρουν θέαμα, ή επειδή το τραγούδι είναι απαραίτητο για να παρουσιαστούν.
Τα μουσικά όργανα που υπήρχαν στη Θεσσαλία, όταν αυτά υπήρχαν, ήταν το βιολί και αργότερα το κλαρίνο, το λαούτο, το σαντούρι και το ντέφι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το