Πολιτισμός

«Έτσι πολεμήσαμε» από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τιμά την επέτειο της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, υλοποιώντας μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε». Πρόκειται για ένα επίκαιρο πρόγραμμα που εφαρμόζεται και φέτος με μεγάλη συμμετοχικότητα, στην αίθουσα χορού του Λ.Ε.Β., κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Στο πρόγραμμα σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του γνωστού μαχητή του Έπους της Αλβανίας και μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913-1968) ζωντανεύουν και προσφέρουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μάθημα Ιστορίας. Στο Ε.Π. προσφέρεται μια ακόμη διαφορετική οπτική, μέσα από την οποία οι μαθητές μπορούν να δουν και να προσεγγίσουν τον πόλεμο του 1940. Απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου – Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου και είναι προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό τους επίπεδο με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει πάνω σε αυτή την πτυχή της ελληνικής ιστορίας, διαμέσου της τέχνης της ζωγραφικής. Επιμέρους στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον ζωγράφο Α. Αλεξανδράκη, τον «Όμηρο» του Έπους του ’40, όπως τον ονόμασαν, αφού με τα έργα του – πολεμώντας στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας πολυβολητής – αποτύπωσε τις εντυπώσεις του σε μία σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών, που αργότερα έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό. Πολλά από τα έργα του ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σε πάμπολλες σχολικές εορτές.

Περίπου εκατό έργα του από τον Πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα, απεικονίζοντας τον απελπισμένο αγώνα, το θάρρος, την αντοχή, τη σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ’ όλα την αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Όλες δηλαδή αυτές τις υπέρτατες αξίες, που άγγιξαν και τον Αλεξανδράκη, που ήταν ένας αγωνιστής με ευαίσθητο πνεύμα, φύση και πράξη καλλιτέχνη. Την απεικόνιση όσων είδε και έζησε στα βουνά της Αλβανίας, αποδίδει στα σχέδιά του με μια αμεσότητα και μια δύναμη, που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό από μόνο του καθηλώνει τα παιδιά, που εντυπωσιασμένα παρακολουθούν το πρόγραμμα και συμμετέχουν με μεγάλη προσοχή στις δράσεις που έχουν ως παιδαγωγικό στόχο να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, τον πόλεμο, τη ζωή και τον θάνατο, που αυτές επέφεραν.

Εκτός των παραπάνω, άλλος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν και τη συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στον πόλεμο του 1940, με την περίθαλψη οικογενειών των στρατευμένων και την παροχή πρώτων ειδών φροντίδας στα παιδιά και ορφανά. Επίσης, είναι γνωστό ότι κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεισέφερε με τη συμμετοχή αρκετών μελών του, ως αδελφές εθελόντριες και βεβαίως στον συντονισμό αποστολών ρουχισμού και περιλαίμιων για τον ελληνικό στρατό. Συνεισφορά που συνεχίστηκε και σε όλη την περίοδο της Κατοχής. Τελικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν με τις αξίες της εθνικής επετείου, να συνεργαστούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αποκτώντας μία ακόμα εκπαιδευτική εμπειρία. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός: Αποστολία Αρμπελιά. Τηλέφωνα επικοινωνίας, καθημερινά 11.00-13.00, 2421033938, 2421305753 και 6945852406.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το